Bermondsey Square Bicycle Station

Sarah Wigglesworth Architects, London, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Bermondsey bicycle station from the side 

Mark Hadden (website)     Download Original

  • Bermondsey bicycle station from the side    
  • Entrance to Bermondsey bicycle station     
  • Bermondsey bicycle station from the side    
  • Bermondsey interior    
  • Bermondsey at night    
  • Location plan    
  • Plan    
  • Cross section    
  • Long section    
  • Side elevation    
  • End elevation    

Enclosure to securely store and shelter 76 bikes for the future residents and workers in the Bermondsey Square regeneration area

The landscape proposal for the area (by East) was conceived as a carpet on which an array of jewels are scattered – benches, bollards, cycle hoops and a petanque pitch. The bike store’s triangular stainless-steel cladding panels are based on the geometry of the unravelled, gem-like bollards from the external landscaping.

The store is formed from 13 Douglas fir portal frames clad with translucent glass-reinforced plastic (GRP) sheeting on the internal face. The double-stacked bike-rack system is by Josta.

Data

  • Begun: May 2008
  • Completed: 2009
  • Floor area: 62m2
  • Sector: Transport
  • Total cost: £120,000
  • Procurement: JCT Standard Form of Contract
  • Address: Bermondsey Square Bicycle Station , Southwark , London, SE1 3UN, United Kingdom

Professional Team

Suppliers