Maggie's Centre, Cheltenham

MJP Architects, Cheltenham, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Showing bespoke board and batten European oak cladding 

Peter Durant (website)     Download Original

  • Showing bespoke board and batten European oak cladding    
  • View from car park    
  • Kitchen with chalk white quartz worktop    
  • Corner window overlooking river    
  • Garden refuge, referred to as a Wendy house my MacCormac viewed from entrance courtyard. The magical qualities of Maggie    
  • Dining room with inglenook and yoga room beyond. European oak was specified throughout    
  • Inglenook with pietra serena sandstone hearth to match floor. Cruciform columns with European oak infills in quadrants penetrate the continuous cornice which, like the transom of a traditional Japanese domestic intrior, establishes the scale of the room    
  • One of the principles of the design of the communal spaces is that people feel more secure if they have their back against the wall    
  • Glazed link to garden refuge onto trellised entrance screen. these pods, with GRG internal linings, are used be individuals or small groups    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section    
  • Sketch plan    
  • Detail    
  • Detail    

The building will provide a free drop-in service for cancer sufferers and their families, offering emotional and psychological support and information

The facility is housed within a single storey extension to an existing Victorian Grade II listed pool keeper’s lodge, which sits by the river Chelt. The extension, clad and lined in locally sourced hardwood and conceived as a series of highly detailed pieces of ‘furniture’, sits under a large winged roof.

The building provides a series of distinct and reassuring spaces. The scale of both the existing lodge and the new extension offer a domestic context distinct from the institutional character of the hospital itself. The centre is entered through an enclosed and highly landscaped garden in which there are several discrete sitting areas.

The intention is that the building, with its combination of openness and intimacy and its secluded gardens, can provide a sanctuary away from the busy hospital which complements the emotional and psychological support provided by the Maggie’s Centre staff.

Data

  • Begun: Sep 2009
  • Completed: Sep 2010
  • Floor area: 100m2
  • Sector: Healthcare
  • Total cost: £1.2M
  • Procurement: JCY SBC 05 without quanitites
  • CO2 Emissions: 22kg/m2/year
  • Address: The Lodge, College Baths Rd, Cheltenham, GL53 7QB, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more