Lawn Building, Paddington Station

Grimshaw, London, 1999


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The new Lawn Building is designed to be an airport environment 

Nick Hufton/View (website)     Download Original

  • The new Lawn Building is designed to be an airport environment    
  • The check in facility was designed by Gebler Tooth, working in tandem with NGP    
  • View from the tracks towards the glass box    
  • Indicator boards have been replaced with NGP    
  • Roof structure    
  • Portions of lost tracery have been restored with the encouragement of English Heritage    
  • View from the tracks     
  • Truss construction    
  • The roof to the Lawn was conceived as an up-to-date version of Brunel    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Mezzanine     
  • Long section    
  • Truss member    
  • Detail sections through truss    
  • Details     

Phase one of the stations redevelopment included extensive improvements to the Victorian Grade I listed terminus

The key addition to the existing fabric is the creation of a new passenger waiting and check-in facility to the town end of the Brunel sheds, in an area called the Lawn. Once the stationmaster's garden, this area became an extension of the public concourse in 1933.

The scheme preserves the best of the 1930s work including its classical stone facades, and adds a bright, pre-cast concrete structure with glass bridges and mezzanine decks contained by lightweight steel and glass trussed roof.

The removal of the temporary shop units and indicator board at the station buffer-line has cleared the Brunel sheds. This creates unimpeded views of the three Victorian spans with their cathedral-like transepts, reinforcing the historic significance and splendour of Brunel's station.

The operation and retail facilities on the concourse have been replaced with a series of low profile, stainless steel and glass pods. Public information is displayed on two banks of plasma screen monitors orientated in line with the main shed vaults.


  • Begun: Dec 1997
  • Completed: Oct 1999
  • Floor area: 86,000m2
  • Sector: Transport
  • Total cost: £31M
  • Tender date: Jun 1997
  • Procurement: JCT Management contract 1987 + Railtrack RT 23 Conditions and Novated Design (Design, Management Contract) for Building Works. ICE 6th Edition + RT 3 Conditions for Civil Engineering Works
  • Address: Paddington Station, London, W2 1HB, United Kingdom

Professional Team


AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more