Canary Wharf Underground Station

Foster + Partners, London, 1999

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Glazed entrance canopy 

Foster + Partners (website)     Download Original

  • Glazed entrance canopy    
  • Glazed entrance canopy    
  • Escalator and entrance canopy    
  • Escalator    
  • Concrete columns and ticket barriers    
  • Ticket hall    
  • Aerial view of glazed canopy    
  • Aerial view of landscaped roof    
  • Location plan    
  • Ground floor    
  • Lower ground floor (-1)    
  • Lower ground floor (-2)    
  • Lower ground floor (-3) platform level    
  • Exploded axonometric    
  • Short cross section    
  • Long cross section    
  • Development drawing    

Underground station to serve London's major business district covered by a landscaped park that acts as Canary Wharf's principal public recreation space

The 300 metre-long station is built within the hollow of the former West India Dock.

The only visible station elements are the glass canopies that cover the three entrances and draw daylight deep into the concourse.

Twenty banks of escalators transport passengers in and out of the station, while administrative offices, kiosks and other amenities are sited along the flanks of the ticket hall, leaving the main concourse clear for pedestrians.

Due to the high volume of station traffic, fair-faced concrete, stainless steel and glass have been employed for their durability and ease to maintain. This robust aesthetic is most pronounced at platform level where the concrete diaphragm tunnel walls are left exposed.

Glazed lifts enhance passenger comfort and deter vandalism, and access to the tracks is blocked by platform-edge screens, which open in alignment with the doors of the trains.

Cabling runs beneath platforms or behind walls, with access via maintenance gangways, allowing the station to be maintained entirely from behind the scenes.

Data

  • Completed: Sep 1999
  • Floor area: 31,000m2
  • Sector: Transport
  • Total cost: £37.9M
  • Address: Unit 320 Cabot Place, North Greenwich, London, E14 4QS, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

  • Structural steelwork: TATA

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more