Watson House

John Pardey Architects, New Forest, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

James Morris (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Location plan    
  • Site plan    
  • Ground and basement floor plans    
  • Section A-A    
  • North and south elevations    
  • East and west elevations    

Single storey linear timber structured holiday home in a rural site within the New Forest National Park

The bedrooms face east at one end while the living spaces face west with the entrance and service areas between the two. The master bedroom occupies the northern end of the house. A transverse wall separates a gravelled arrival court from the garden and living spaces beyond.

The living area and bedrooms feature recessed openings to minimise solar gain in the summer and provide good daylight in winter.

The floor, walls and roof are made from cross-laminated prefabricated timber panels. They are externally insulated and clad with sweet chestnut. Dark Danish linear bricks are used for the chimney and plinth.

Data

  • Begun: Aug 2009
  • Completed: Sep 2010
  • Floor area: 206m2
  • Sector: House
  • Total cost: £640,000
  • Address: New Forest, United Kingdom

Professional Team

Suppliers