Duckett House

John Pardey Architects, New Forest, 2003

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Southern and eastern elevations are cedar clad and extensively glazed 

James Morris     Download Original

  • Southern and eastern elevations are cedar clad and extensively glazed    
  • The client requested a house     
  • The master bedroom is expressed as a timber box topped with a pitched room with glazed gable ends and sitting on a white-rendered wall    
  • The view from the entrance hall towards the living area, showing the Juliet balcony to the master bedroom.    
  • Coloured beanbags in the children    
  • A grey sofa made by Sara George of Saxum Design faces an open fireplace which rises throgh the double-hieght space and supports the cantilevered stair    
  • Oak-faced panel doors and matt grey basalt worktops meet the client    
  • Each step is a simple folded-timber cantilevered stair    
  • A long, low window in the family bathroom allows the views to be appreciated from the comfort of a warm bath    
  • A     
  • Each child helped to choose the single coloured wall in their bedroom    
  • The purpose-designed oak bed in the master bedroom incorporates a seat from which to enjoy the view    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section A-A    
  • Staircase working detail    
  • Staircase working detail    

Private residence: a contemporary take on the agricultural vernacular of the New Forest

Set within a conservation area, Duckett House aims to achieve a contemporary outlook that sits well within its sensitive context. The building avoids a single form in favour of an assemblage of smaller elements, akin to the typology of farm buildings.

The house divides into three functions; guest/study; living; and sleeping. These are used to create three interlocking forms that are clad in cedar above a white wall. A central chimney anchors the composition and rises above a black zinc roof that echoes traditional slate.

Every aspect of the design is informed by an appreciation of the landscape, reflecting the clients' clear instruction that: ‘Our hope is for a home where the interior and exterior spaces blend almost seamlessly. During daylight hours, the natural focus will be the wonderful outdoor views.’

Data

  • Begun: Jan 2003
  • Completed: Aug 2003
  • Floor area: 195m2
  • Sector: House
  • Total cost: £339,253
  • Tender date: Oct 2002
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Duckett House, New Forest, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more