New Mission Hall

Adam Richards Architects, Plaistow, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Tim Brotherton & Katie Lock     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Elevation    
  • Axo    

Contemporary house in Sussex built on a tight village site with two distinct halves split by a central axis

On the ground floor house is divided in two by a shallow vaulted hall that extends through the building from the front door.

Above the vault, on the first floor, this axis is defined by the chimney and fireplace that sit above the front door. The route extends down a metal stair into the garden with a strip of planted beds that defines the underground routes of pipes for rainwater collection and the ground source heat pump.

This axis splits the plan into two offset halves, the eastern village-facing half maintains the celestial form of the old chapel and re-uses its roof tiles in elevation, while the western half sits like a pavilion in the landscape and is more contemporary in its expression.

Sleeping accommodation is arranged on the ground floor and finished with oak and black stone in contrast to the light living spaces above.

Data

  • Completed: Oct 2010
  • Floor area: 150m2
  • Sector: House
  • Address: Rickmans Lane, Plaistow, West Sussex, United Kingdom

Professional Team