Sussex Institute

John Pardey Architects, Brighton, 2005

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The new entrance for the Sussex Institute at the University of Sussex 

James Morris (website)     Download Original

  • The new entrance for the Sussex Institute at the University of Sussex    
  • The entrance pavilion is attached to the building by Spence    
  • Reception desk and admin office    
  • From the existing building looking across te bridge to offices on the right    
  • The dean    
  • The view from the new courtyard    
  • Stair for the dean and PA    
  • The concrete fin echoes Spence    
  • The wrapping roof/wall stops short of ground    
  • The cladding on the new entrance    
  • Campus map    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  • Sketch: Science and Technology entrance    
  • Sketch: Humanities entrance    
  • Sketch: Life Sciences entrance    
  • Sketch: Pevensey Building entrance    
  • Sketch: Social Sciences and Cultural Studies entrance    

Entrance pavilions for the five schools of Sussex University

Following a reorganisation of the university that created five new ‘schools’ from a former department system, the architects were appointed to create five new entrance buildings – foyers – that could act as front-of-house to each. The designs were founded on a palette of materials and forms that echoed, yet contrasted, with the Basil Spence architecture of the 1960’s.

The first in the series, the Sussex Institute, was designed to link two separate buildings; a new double height foyer, conceived as a folded, aluminium clad plane, cedar lined internally, provides a ‘gateway’ into the school. This links to a new steel framed loggia structure, wrapping around two sides, to create a semi-enclosed court that links the two blocks housing the Institute.

The building uses a passive environmental approach. Large areas of glazing appear under natural shading of the building itself, and the building uses natural ventilation. The building relies on orientation of glazing, cross ventilation and user controls with simple strategies as opening ventilation panels.

Data

  • Begun: Mar 2004
  • Completed: 2005
  • Floor area: 269m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £723,947
  • Procurement: JCT 98 with quantities
  • Address: University of Sussex, Falmer, Brighton, BN1 9QL, United Kingdom

Professional Team

Suppliers