House in Epsom

Eldridge Smerin Architects, Epsom, 2010


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Lyndon Douglas (website)     Download Original

  • Bridge    
  • Cornerstone    
  • Under The Bridge    
  • Whirlpool 1    
  • Piano Room    
  • Kitchen    
  • Office    
  • Aerial    
  • Below Zero    
  • Dining In    
  • Inside Out    
  • Location plan    
  • Site plan    
  • Lower ground floor plan    
  • Ground floor plan    
  • Mezzanine level plan    
  • First floor plan    
  • Cross section    
  • North elevation    
  • South elevation    

Family house with equilateral triangles repeating throughout the plan

The house is divided into two wings to optimize surrounding views and the sun path.

One wing consists of double height living spaces with bedrooms above while office, utility and nanny accommodation are provided below. The other wing contains a gymnasium and swimming pool that faces a sunken court space outside.

The court leads to an expanse of lawn, which runs to the boundary and golf course beyond.

The mostly glazed façade provides views onto the surroundings while the interior white walls reflect light into the house.

Energy saving systems employed in the house include solar heating, ground source heat pumps and thermal storage within the fair-faced concrete structure.


  • Begun: Sep 2008
  • Completed: Jan 2010
  • Floor area: 715m2
  • Sector: House
  • Total cost: £2.6M
  • Procurement: JCT/ Construction Management
  • CO2 Emissions: 88.96kg/m2/year
  • Address: Deodar, Epsom, Surrey, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Sika Sarnafil

Sarnafil is the UK’s market-leading single ply roofing system for new and refurbishment projects

Find out more