Martens Close Extension

A'Bear & Ball Architects, Shrivenham, 2020

 

martens_close_extension_-_abear_ball_architects_1 

Photography by Ralph Saull     Download Original

  • martens_close_extension_-_abear_ball_architects_1    
  • martens_close_extension_-_abear_ball_architects_2    
  • martens_close_extension_-_abear_ball_architects_3    
  • martens_close_extension_-_abear_ball_architects_4    
  • martens_close_extension_-_abear_ball_architects_5    
  • w100_ground_floor_plan    
  • w101_first_floor_plan    
  • w102_proposed_roof_plan    
  • w103a_proposed_elevations    
  • w104a_proposed_section    
  • w105_proposed_details_1_of_2    
  • w106_proposed_details_2_of_2    

The extension was developed around three interlocking 'boxes' of differing scales

The owner of the property was specifically looking for a unique contemporary extension. One of the main challenges faced when designing this project was that any alterations could adversely affect other rooms within the downstairs layout. However, the finished product delivers space and practicality with a design that contrasts yet complements the house.

The ground floor extension provides extra living space, in addition to a new timber and glass staircase. The first floor extension creates more space in the master bedroom, and the first floor landing was also remodelled. This part of the extension is a flat roofed fibre cement clad timber framed volume that cantilevers out over the ground floor. With the first floor extension projecting forward, this provides a dynamic relationship with the rest of the house.

Additionally, the large glazed openings in the extension improves the relationship with the private rear garden, while contrasting the smaller windows found in the original part of the house. The extension volumes are clad with a dark chocolate coloured fibre cement panel with carefully controlled joints and shadow gaps. This all provides a smooth and dimensionally accurate cladding material, which contrasts with the rougher stone elevations of the existing home.

The complete scope of works associated with the transformation of this home makes a unique interlocking extension. A’Bear & Ball Architects designed the contemporary extension, undertook the tendering process and acted as Contracted Administrators through to build completion.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was not provided.

Data

  • Begun: Aug 2018
  • Completed: Sep 2020
  • Floor area: 30m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £112,360
  • Funding: private
  • Tender date: Dec 2017
  • Procurement: JCT Minor Works with Contractors Design (MWD 2016)
  • Address: Martens Close, Shrivenham, SN6, United Kingdom

Professional Team