Purslane Drive Extension

A'Bear & Ball Architects, Bicester, 2019

 

purslane_drive_extension_-_abear_ball_architects_1 

Photography by Ralph Saull     Download Original

  • purslane_drive_extension_-_abear_ball_architects_1    
  • purslane_drive_extension_-_abear_ball_architects_2    
  • purslane_drive_extension_-_abear_ball_architects_3    
  • purslane_drive_extension_-_abear_ball_architects_4    
  • purslane_drive_extension_-_abear_ball_architects_5    
  • purslane_drive_extension_-_abear_ball_architects_6    
  • w100f_proposed_ground_floor_plan    
  • w102a_proposed_roof_plan    
  • w103e_proposed_section_aa    
  • w104a_proposed_elevations    
  • w108b_proposed_details_3_of_4    

The single storey rear extension features a dynamic ‘folded’ form and is a strong conceptual design response to the context of the property and original lack of garden privacy

The owner of the property was specifically looking for an architecturally striking design instead of a standard rectangular extension. The finished product is a distinctive contemporary home extension with a dark grey render. The design was intended to both compliment and contrast the imposing two storey red brick façade of the house.

Adding 30m2 of additional living space to the house, the extension was carefully aligned and oriented to take advantage of the deeper and more private part of the garden. This was accomplished through angled glazing to not only improve the relationship between the house and the garden but to also avoid overlooking the neighbouring property.

The substantial opening formed in the rear wall of the home now provides a larger open plan kitchen and uninterrupted linkage and flow into the dining room extension. Additionally, the large glazed sliding screens allow fantastic views of the garden from the kitchen and dining area.

The dining space can even easily spill out onto the terrace during the summer months. A’Bear & Ball Architects designed the contemporary extension, undertook the tendering process and acted as Contract Administrators through to build completion.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was not provided.

Data

  • Begun: Apr 2019
  • Completed: Oct 2019
  • Floor area: 28m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £178,090
  • Funding: private
  • Tender date: Nov 2018
  • Procurement: JCT Minor Works with Contractors Design (MWD 2016)
  • Address: Purslane Drive, Bicester, OX26, United Kingdom

Professional Team

Suppliers