Gunpowder Mill

Pollard Thomas Edwards architects, Waltham Abbey, Essex, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Gunpowder Mill panoramic 

Dennis Gilbert (website)     Download Original

  • Gunpowder Mill panoramic    
  • Gunpowder Mill engine house interior     
  • Gunpowder Mill engine house interior    
  • Gunpowder Mill engine house interior    
  • Gunpowder Mill engine house interior    
  • Gunpowder Mill extension and water tower    
  • Gunpowder Mill engine house interior    
  • Gunpowder Mill boiler house interior    
  • Gunpowder Mill engine house interior    
  • Ground floor plan and existing plan    
  • Ground floor plan     
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Aerial     
  • Engine house interior    
  • Night shot of water tower and extension    
  • Entrance    
  • Long section    
  • Glazed light box details    
  • Reception screen details    
  • Entrance vestibule soffit details    

Conversion and refurbishment of derelict industrial buildings, with the addition of a contemporary extension to create a modern company headquarters

Fundamental to the design approach was retaining the special atmosphere and balance between built form and the natural landscape, while expanding and improving the quality of the accommodation.

The RGM Trust archives were made available for research and yielde
ld drawings and photographs of the Engine House interior and machinery. These were inspiration for the key concept of preserving this space in its original proportions as the central focus for the new scheme. This meant creating additional space in the adjacent double bay Boiler House by reducing the foundation level and inserting two new floors.

Reclaimed brick, natural slate and timber are some of the traditional materials used in the refurbishment. All new steelwork is exposed in a gesture to the simple detailing of the original industrial buildings. New and old steel is denoted throughout the building in two different shades of colour.

Data

  • Begun: Jan 2008
  • Completed: Jun 2009
  • Floor area: 3,529m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £4M
  • Funding: Private
  • Tender date: Aug 2006
  • Procurement: PPC2000 contract
  • Address: The Power House, Gunpowder Mill, Powdermill Lane, Waltham Abbey, Essex, EN9 1BN, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more