Jaywick Sands

Pollard Thomas Edwards architects, Essex, 2000

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The use of untreated timber, cladding and fencing has created a visually striking environment 

Jason Orton (website)     Download Original

  • The use of untreated timber, cladding and fencing has created a visually striking environment    
  • Balcony    
  • The Lotus Way scheme reflects the original chalet vernacular in a modern and ecologically efficient way    
  • Despite the number of children living at Lotus Way,  a calm atmosphere prevails with the majority of residents taking pride in their homes    
  • The approach to the housing    
  • An environmentally sustainable development that has created waves in the quiet Essex resort of Jaywick Sands         
  • Lotus Way is the first major social housing development in the Jaywick area  and the initial reaction has been mixed    
  • Semi detached house ground floor plan    
  • Semi detached house first floor plan    
  • Many of Jaywick’s chalets show years of neglect    
  • Working detail: section through timber clad wall    
  • Working detail: corner connection    

Environmentally sustainable development of social housing, in a plot largely dominated by run down, seaside chalets in Essex

A new community centre and workshop units have been designed as part of an innovative scheme for 40 new homes along the beach front.

Orientation was a key design factor. All living rooms and bedrooms face south or west and have large windows for passive solar gain and planted pergolas for shading. There are minimal windows in the north and east elevations (from where the prevailing winds blow), which are rendered and further protected by a shelter belt of new trees.

Contrasting with the chalets’ constantly peeling paintwork, the western red cedar timber cladding requires minimal maintenance and has a life expectancy of 60 years.

Data

  • Begun: Jun 1999
  • Completed: Jul 2000
  • Floor area: 3,070m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £2.6M
  • Funding: Capital Challenge Fund and the Guinness Trust
  • Procurement: JCT1
  • Address: Broadway, Clacton-on-Sea, Essex, CO15 2EG, United Kingdom

Professional Team

Suppliers