33 Bowling Green Lane

Nissen Adams, London, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Street view 

David Lambert     Download Original

  • Street view    
  • Street elevation detail    
  • View of building from St Roberts Place    
  • View along new atrium bridge    
  • View in atrium looking towards ETFE roof    
  • Typical office space    
  • Roof terrace    
  • View of reception area    
  • View from new link through atrium    
  • Atrium lighting installation    
  • View from top floor looking down into atrium    
  • Fibre optics integrated into bulb    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Typical floor plan    
  • Fourth floor plan    
  • Section    
  • Sectional perspective    
  • Lighting installation step one    
  • Lighting installation step two    
  • Lighting installation step three    

Refurbishment of an old print works warehouse into office space with a new courtyard infill, atrium and roof terrace

Originally a printing works built in 1935 the building was constructed in two parts connected by a series of bridges along the south façade. The courtyard behind housed an electricity substation and a small car park.

The key move in refitting the building was to enclose the existing courtyard and bridge across the north façade with a fully glazed link. This link connects both halves of each floorplate and creates a large, bright meeting room or break out space. There are two studio office spaces on the ground floor and one each on the upper floors.

The courtyard is the hub of the building and appears to be illuminated by giant incandescent light bulbs as dusk falls. In reality, they house fibre optic emitters and the ‘bulbs’ are hand blown from standard laboratory flasks into the classic light bulb shape. The installation allows the light sources to gradually change in intensity, with overall light levels controlled by projectors hidden on the fourth floor.

Data

  • Begun: Sep 2008
  • Completed: Feb 2010
  • Floor area: 5,370m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £6.4M
  • Funding: Private
  • Tender date: Feb 2008
  • Procurement: JCT Intermediate IC05
  • Address: 33 Bowling Green Lane, London, EC1R 0BJ, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more