Goodwins Court

E2 Architecture+Interiors, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Goodwins Court External View 

Sam Cooper (website)     Download Original

  • Goodwins Court External View    
  • Goodwins Court Ground Floor Room Exposed Ceiling     
  • Goodwins Court Ground Floor Room Exposed Ceiling     
  • Goodwins Court View to Stairwell/Hall     
  • Goodwins Court View from Hall back to Front Door    
  • Goodwins Court Stairwell/Halll and Bathroom Beyond    
  • Goodwins Court Stairwell/Hall    
  • Goodwins Court New Rooflight above Stairwell    
  • Goodwins Court New Rooflight to Shower Room    
  • Goodwins Court Shower Room    
  • Goodwins Court Solid Oak Staircase    
  • Goodwins Court Staircase Detail    
  • Goodwins Court Solid Oak Staircase Detail    
  • Goodwins Court Solid Oak Staircase Detail    
  • Goodwins Court Rooflight Above Stair & Exposed Brick to Hall    
  • Goodwins Court Lighting to Stair & Exposed Brickwork    
  • Goodwins Court Exposed Brickwork to Hall    
  • Goodwins Court Stairwell/Hall from 1st Floor    
  • Goodwins Court Solid Oak Staircase    
  • Goodwins Court 1st Floor Room    
  • Goodwins Court 1st Floor Exposed Ceiling    
  • Goodwins Court 1st floor Exposed Ceiling    
  • Goodwins Court 1st Floor Room    
  • Goodwins Court 1st Floor Room    
  • Goodwins Court 1st Floor View to Hall    
  • Ground Floor Plan    
  • First Floor & Roof Plans    
  • Elevation    
  • Section A    
  • Section B    
  • Section C & D    
  • Goodwins Court Existing View Ground Floor Room    
  • Goodwins Court Existing View Ground Floor Room    
  • Goodwins Court Existing View Stairwell/Hall    
  • Goodwins Court Existing Dangerous Staircase    
  • Goodwins Court Existing Shower Room    
  • Goodwins Court Construction View Stairwell/Hall    
  • Goodwins Court Construction View of Exposed Floor Joists    
  • Goodwins Court Construction View of Historic Timber Beam    
  • Goodwins Court Construction View 1st Floor    
  • Goodwins Court Construction View Shower Room    
  • Goodwins Court Construction View Compromised Structure Brickwork    
  • Goodwins Court Construction View Compromised Structure Brickwork     
  • Goodwins Court Construction View of Bricked in Historic Doorway    
  • Goodwins Court Construction View Compromised Structure Timbers    
  • Goodwins Court Construction View Compromised Structure Brickwork/Timber    
  • Shower Room Detail Drawings    
  • Solid Oak Staircase Details    
  • Solid Oak Staircase Details    
  • Hall Brickwork Cove Light Details    

Commercial building previously used as office space, to be refurbished and converted into an artist studio or boutique retail unit

Full refurbishment of an 18th century commercial building located on Goodwins Court, a pedestrian passage in Covent Garden, London.

The building as found was in a serious state of disrepair. The roofs were leaking and thermally inefficient. Years of neglect and bodged alterations meant that internally, conditions were uncomfortable, the services were inadequate and, more generally, there were signs of serious underlying structural issues.

In fact the building was so structurally compromised that the project required the fairly extensive surgical refurbishment of areas of damaged brickwork and timbers.

Our client wanted to restore the building, making it structurally sound and weather proof, installing all new services, to create a quirky, high end space that could be used by her personally as an artist studio, or let out as a small boutique retail unit.

We were determined to reveal the innate beauty and character of the building, make the existing stair case more safe, taking the opportunity of replacing this with the a new solid oak staircase, to turn the circulation space into the central feature of the building.

Our client also indicated that she was intent on installing a high spec shower room, and creating comfortable conditions suitable for an artist to work in the two main rooms.

The lighting scheme was a crucial design element, carefully considered to highlight the detail of the design.

The completed building combines deliberately modern interventions internally, juxtaposed against the exposed original fabric of the building. Exposed ceiling structure in both main rooms highlight the structural character. The new exposed floor and ceiling structures used reclaimed timber joists from a Victorian school in Yorkshire.

New double glazed sash windows replace the original single glazed units and an upgraded thermal fabric internally, using a breathable lime plastered thermal lining, ensures a comfortable environment and the longevity of the historic bricks.

The two new rooflights, relocated, make the most of views out from within the building. And the external fabric has been restored to preserve and enhance this one-off heritage building.

Data

  • Begun: Mar 2016
  • Completed: Mar 2017
  • Floor area: 21m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £166,232
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2016
  • Procurement: JCT Minor Works Building Contract with Contractor Design
  • Address: 8 Goodwins Court, London, WC2N 4LL, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more