Connaught Gardens

Pollard Thomas Edwards architects, London, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

End of terrace 

Tim Crocker (website)     Download Original

  • End of terrace    
  • The rear of the terrace    
  • Front elevation of new townhouse terrace    
  • Lower ground floor terrace    
  • Front elevation     
  • Glazed corner living area with outdoor deck    
  • End of terrace set amongst lime trees    
  • Glazed corner and shingles detail    
  • Timber shingles clad the rear elevation    
  • Top floor bedroom in roofspace looking out over tree canopy    
  • Vegetable garden on private roof terrace    
  • Ground floor entrance with views through    
  • Double height living and dining area    
  • Looking down into double height dining area    
  • Spacious living area overlooking garden and trees    
  • The lower ground floor living area merges seamlessly with the garden    
  • Ground floor plan    
  • East elevation    
  • West elevation    
  • North elevation    
  • South elevation    
  • CGI    
  • CGI    

Demolition of a two-storey flat block. Construction of seven terraced houses with parking, landscaping and roof terraces

The site near Highgate Woods has been carefully planned to accommodate seven contemporary townhouses. The steeply sloping site containing a fine group of mature trees has been exploited to create lower ground dining spaces, which open onto the rear gardens and large, high level secret terraces hidden between the roof eaves to provide dramatic long views.

The prominent rear elevation is faced with cedar shingles giving a layered appearance, like the bark of a tree - a house in the woods. The front elevation in contrast relates to the black and white vernacular of surrounding Victorian terraces.

The end house, where the different materials meet, is composed with the proportions of a double-fronted villa, extending between the trees to create ‘outdoor rooms’ in the landscape.

Data

  • Begun: Jan 2006
  • Completed: Aug 2009
  • Floor area: 1,135m2
  • Sectors: Residential, House
  • Total cost: £2M
  • Funding: Joint venture
  • Tender date: Dec 2003
  • Procurement: NEC3 contract
  • Address: 38-50 Connaught Gardens, Muswell Hill, London, N10 3LB, United Kingdom