Bernat Klein Studio

Peter Womersley, Selkirk, 1972


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View of the open-sided end elevation. The upstand is a mild steel Vierendeel girder which forms a visual extension of the window above. 

Reintraut Semmler     Download Original

  • View of the open-sided end elevation. The upstand is a mild steel Vierendeel girder which forms a visual extension of the window above.    
  • View of the north elevation, which is broken into a bridge    
  • The studio is a reinforced concrete structure with continuous glazing on all sides    
  • The edge beams, colums and mullions have a board-marked finish with     
  • The concrete structure is an off-white colour    
  • View of the conference area at western end. The south facing windows are lined with work counters inside, which have an oak and black plastic laminate.    
  • A view of the studio on the first floor, showing the central core     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Roof plan    
  • Section AA    
  • Section BB    

Studio and office for the textile designer Bernat Klein and company

This project was commissioned by the textile designer Bernat Klein as a workspace for his designing and production, exhibiting samples and business meetings. It lies adjacent to his home which was also built by Scottish architect Peter Womersley in 1958.

The plan is a two storey rectangular shape, comprising a reception and office on the ground floor, studios on the first floor, and a roof terrace above. The elevations are symmetrical, apart from one that is open sided.

A central vertical core is made from brick, and extends to the roof space and the bridge at first floor level. This is surrounded by horizontal cantilevered straits. These are held together by a deep concrete edge bean with vertical supports placed on the outside.

The edge beams, columns, and mullions are given a board masked finish, whilst the interiors are covered with acoustic plaster. The floors are heated electrically and the ceilings are fitted with tracks for adjustable lighting.

The window panes are given an anodised aluminium-framed glazing, which ends with heavy metal framed balcony railings.

The interior studio space is open plan, with stairs, kitchens and WCs situated centrally. Cabinets are fitted under oak and plastic laminate window sills, a fireplace is set in the south-east corner with square section brick chimney.

The Bernat Klein Studio won an RIBA award in 1973 for its design and material combination of concrete, brick, steel and glass. It was also awarded the Edinbugh Architectural Association Centenary Medal.


  • Completed: 1972
  • Sector: Office
  • Address: The Studio, High Sunderland, Galashiels , Selkirk, TD1 3PQ, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more