Field House

Eleanor Grierson, North Yorkshire, 2019

 

field_house_front_summer 

Photography by Eleanor Grierson     Download Original

  • field_house_front_summer    
  • field_house_spring    
  • field_house_back_corner_in_the_frost    
  • field_house_corner_crop_1    
  • field_house_summer_shadow    
  • field_house_summer_sun    
  • field_house_summer_sun_windows    
  • field_house_facade_crop    
  • field_house_night    
  • field_house_back_corner_0    
  • field_house_as_office    
  • field_house_isonometric    
  • field_house_plans    
  • field_house_sections    
  • field_house_landscape_plan    

The 'Field House' is a small timber-framed summer house marrying the agricultural and temporal vernacular in a field in North Yorkshire

With the constraints of a £35,000 budget and the will of the client to build within permitted development, this small object building was designed and constructed in close conversation with a local, family-run timber frame company.

The building's conception began with the discovery of a half-buried brick plinth within a two-acre paddock being given over to wild flowers. An echo of a previous owner’s ambition perhaps, this discovery sparked the commission to build a room within a meadow. The project was completed in late 2019 when power was connected and an insulating cork floor laid.

The Field House came into its own in terms of use and appreciation over the past year. It provided the large adult family, all home for lockdown, with a separate office away from the main house. Shared between the various home-workers by day, in the evening, due to its orientation, it turned into a space for everyone to come together. To enjoy the long late sunshine, the sound of the aspens, and the vista through a gate and across the fields beyond.

The structure sits confidently and harmoniously in its landscape, playing with the romance of a classical temple or folly in an English garden whilst equally responding to the simple utility of the farm buildings around. Over time the building has begun to fade to grey, to soften and settle into the landscape for which it was conceived.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was provided as follows: n/a

Data

  • Begun: Mar 2015
  • Completed: Sep 2019
  • Floor area: 18m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £34,600
  • Funding: private
  • Tender date: Feb 2015
  • Procurement: Bespoke Contract
  • Address: Copmanthorpe, North Yorkshire, YO23 , United Kingdom

Professional Team