Kennington House

R2 STUDIO Architects, London , 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Kennington House Staircase 

Andy Stagg (website)     Download Original

  • Kennington House Staircase    
  • Kennington House Street Facade    
  • Kennington House Rear Facade    
  • Kennington House Dining Room     
  • Kennington House Staircase    
  • Kennington House Kitchen View    
  • Kennington House Kitchen View    
  • Kennington House Staircase    
  • Kennington House Staircase    
  • Kennington House City View    
  • Ground, First and Second Floor plan    
  • Staircase Section    
  • Kennington House Before/ Front Facade    
  • Kennington House Before/ Rear Facade     
  • Kennington House Before/ Interior    
  • Detail Section    
  • Kennington House Finishes Schedule - Colour Arrangement     

Low-energy refurbishment of a Victorian terraced house including open-plan family living space, loft extension and garden works

The brief of the project was to create a comfortable, energy-efficient family home with a modern and airy feel. The original house was tight and dark and had not been maintained for a number of decades. Original features had been lost, offering a blank canvas for a modern approach.

A seamless bright rubber floor connects the entrance area with the open-plan spaces and continues throughout the entire house.

The kitchen as the heart of the house is a comfortable space not just for cooking but for everyday family life. Materials avoid bland white surfaces and create a positive haptic experience through robust materials and finishes.

The stairs are one of the key features of the house. A seamless rubber floor and colour-matched wall panelling create a striking effect. The colour changes gradually from a darker Victorian red at the ground floor to a burnt orange tone at the top. A long roof light at the top of the stairs creates interesting light patterns through the open joist ceiling and reflects the daylight throughout the space.

The timber joist ceiling of the loft extension was left exposed, adding to the feeling of generosity despite the constrained ceiling height. The loft extension is clad in large format sheet cement boards complementing the slate roofs.

The rear loft bedroom provides views over London’s skyline through a dramatic panoramic window. The colours in this room have been kept cooler.

Data

  • Completed: Jun 2016
  • Floor area: 166m2
  • Sector: House
  • Total cost: £250,000
  • Funding: Private
  • Procurement: RIBA Domestic Building Contract
  • Address: Confidential, London , Confidential, United Kingdom

Professional Team

Suppliers