Rokeby Road

Ludwig Willis Architects, London, 2020

 

rr_photo_3 

Photography by Kilian O'Sullivan     Download Original

  • rr_photo_3    
  • rr_photo_1    
  • rr_photo_5    
  • rr_photo_6    
  • rr_photo_2    
  • rr_photo_4    
  • rr_photo_7    
  • rr_photo_8    
  • rr_pln_gf_pres    
  • rr_sec_2_pres    
  • rr_site_plan_pres    
  • rr_lan_axo    
  • rr_ele_pres    
  • rr_sec_pres    

The dining room extension with landscaping works is part of the wider refurbishment and remodelling of a locally listed building in the Brockley Conservation area

The kitchen with seating and desk area opens out to the new extension which is articulated through a level change and generous ceiling heights. Internal brickwork and integrated seating provide continuity with the walled garden and the sill levels in combination with deep reveals and planters create inhabitable thresholds between inside and out.

Exposed Douglas Fir joists and timber windows frame the openings that are expressed as brick piers throughout. The large sliding window opens out to the rear of the walled garden while the fixed window stands in dialogue with the terrace area and the street elevations beyond. A timber framed skylight and glazed door mediate between the new extension and the gable wall of the historic building.

The layering of vertical timber over the brickwork coursing creates depth and differentiates the garden elevations through varying light and climbers. The back of house with kitchen, utility room and WC was remodelled and the upper levels of the existing property refurbished and adapted to the needs of the family home.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was provided as follows: 14.92 CO2/m2

Data

  • Begun: Nov 2019
  • Completed: Oct 2020
  • Floor area: 51m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £150,000
  • Funding: private
  • Tender date: Nov 2018
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Rokeby Road, London, SE4, United Kingdom

Professional Team

Suppliers