Delawyk Modular House

R2 STUDIO Architects, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Kitchen and Extension  

Frederik Rissom (website)     Download Original

  • Kitchen and Extension     
  • View of new entrance    
  • View of new entrance    
  • Entrance and extension     
  • Entrance and extension     
  • Kitchen and extension     
  • View into family room    
  • Family room    
  • Bathroom    
  • Ground and First Floor Plans    
  • Section A    
  • Section B    
  • Delawyk Modular House Before / Entrance     
  • Delawyk Modular House Before / Family Room    
  • Brick coursing of extension    
  • Construction Plan    

Modular front extension, interior re-think and refurbishment of a compact 1960s terraced house

The existing end-of terrace house is one of 115 houses on a 1960s resident-managed ex-council estate and the third house to be extended in a modular way.

The original design included an external storage enclosure in front of the house and a narrow entrance porch which at 1.9m ceiling height provided an unwelcoming and cramped entrance. The house was not insulated and given its exposed location at the end of the terrace it lost significant heat. Thick-framed UPVC windows did not let in much daylight.

The reconfigured new entrance provides space for a studio, a cloak room and utility area. The entrance is flooded with light through an oversized flush roof light. Visually, the ground floor is extended all the way to the front of the extension, yet the area is differentiated in colours and materials.

The kitchen is boldly coloured and forms the heart of the house. The existing chimney has been re-purposed as a pantry and plant space with an additional integrated book shelf. This achieved a maximum of storage volume while not making the living spaces smaller.

The external walls were repointed and insulated internally. New, slim-frame windows maximise daylight coming through the narrow clerestory windows.

Externally the design takes the datum of the existing concrete lintel and continues the material around the extension as a ribbon. All openings are full-height within the module of the original design, making it possible to integrate the larger extension without dominating the main house.

Data

  • Completed: Jul 2015
  • Floor area: 90m2
  • Sector: House
  • Total cost: £120,000
  • Funding: Private
  • Procurement: JCT Homeowner Contract
  • Address: Confidential, London, Confidential, United Kingdom

Professional Team

Suppliers