The Vintners

Klas Hyllen Architecture, Bradford Upon Avon, 2019

 

the_vintners_001 

Photography by Adam Carter Photography     Download Original

  • the_vintners_001    
  • the_vintners_002    
  • the_vintners_003    
  • the_vintners_004    
  • the_vintners_005    
  • the_vintners_006    
  • the_vintners_007    
  • the_vintners_008    
  • the_vintners_009    
  • the_vintners_011    
  • the_vintners_010    

The Vintners has been designed as a house full of connectivity and light – the space now occupied by the laughter of children playing hide & seek, or shouting peekaboo when peering through the internal windows into the triple height spaces.

The project is a conversion of a grade II listed old wine warehouse into a 4-bedroom dwelling in Bradford on Avon, in south-west England. The design has been an exercise in carefully crafting an unapologetic contemporary intervention against the raw and utilitarian fabric of the old warehouse. The design is focused around a birch plywood clad suspended staircase in a triple height void around which the house is organised, with materials carefully brought back into life, or new ones added, to compliment the industrial heritage of the building. It’s a project that combines bold architectural insertions to a heritage building with careful attention to environmental details in the #retrofirst spirit.

The balance between the visual expression of the architecture in retaining the industrial warehouse character, whilst also ensuring a comfortable, healthy, quiet, and environmentally conscious home, was achieved through a high attention to air-tightness details to allow the MVHR unit to operate efficiently. Overall an air-tightness reading of 2.6m3/hm2 was achieved upon completion.

The result is a house that performs exceptionally well, keeping cool in the summer and staying at a constant temperature in the winter, with excellent thermal comfort and indoor air quality. We think the design looks striking, rich in craftsmanship and textural qualities, and built with integrity. The design narrative is innovative in its conception and beautiful in its execution resulting in a conversion that is of its time yet clearly legible against its past, and beneficial to users and planet through the balance between re-use, heritage, contemporary architecture, retrofit and the resulting low environmental impact.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was provided as follows:
Meets the RIBA Climate Challenge target for 2020 at 105kwh/m2/y

Data

  • Begun: Oct 2018
  • Completed: Sep 2019
  • Floor area: 175m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £292,000
  • Funding: private
  • Tender date: May 2018
  • Procurement: JCT Intermediate Contract - traditional procurement
  • Address: , Bradford Upon Avon, BA15, United Kingdom

Professional Team