Notting Hill maisonette

Francesco Pierazzi Architects, London, 2019

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

fpa_-_nh_house_-_lorenzo_zandri_c_-15 

    Download Original

  • fpa_-_nh_house_-_lorenzo_zandri_c_-15    
  • fpa_-_nh_house_-_lorenzo_zandri_c_-1    
  • fpa_-_nh_house_-_lorenzo_zandri_c_-2    
  • fpa_-_nh_house_-_lorenzo_zandri_c_-3    
  • fpa_-_nh_house_-_lorenzo_zandri_c_-4    
  • fpa_-_nh_house_-_lorenzo_zandri_c_-5    
  • fpa_-_nh_house_-_lorenzo_zandri_c_-6    
  • fpa_-_nh_house_-_lorenzo_zandri_c_-7    
  • fpa_-_nh_house_-_lorenzo_zandri_c_-8    
  • fpa_-_nh_house_-_lorenzo_zandri_c_-9    
  • fpa_-_nh_house_-_lorenzo_zandri_c_-10    
  • fpa_-_nh_house_-_lorenzo_zandri_c_-11    
  • fpa_-_nh_house_-_lorenzo_zandri_c_-12    
  • fpa_-_nh_house_-_lorenzo_zandri_c_-13    
  • fpa_-_nh_house_-_lorenzo_zandri_c_-14    

The property, a maisonette arranged on upper ground and first floor levels, is set within a 1980s terrace overlooking a similar development designed in 1976 by Sir Terry Farrell and Sir Nicholas Grimshaw

The client wanted to convert the steep roofspace into additional accommodations and to reconfigure the existing house to improve the neglected interiors. The design approach adopts a phenomenological strategy devised to stimulate the bodies of the users when negotiating different spaces, whether ascending or descending. Everyday movements around the house generate an enhanced choreography that transforms static spaces into a dynamic experience.

The reconfiguration of the middle floor aims to reduce circulation space in favour of larger bedrooms and service facilities. While the brick shell of the house is treated as a blank volume, the stairwell, designed as a subordinate space within a primary volume, is lined with birch plywood from ground to roof level. Concurrently the materials of seamless grey floors and white vertical surfaces, are reduced to the minimum to enhance the natural property of the timber in its phenomenological role. With a strong conceptual approach the space can be handed over to the owner for appropriation and personalisation.

Photography by Lorenzo Zandri

Data

  • Begun: May 2017
  • Completed: Dec 2019
  • Floor area: 100m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £164,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2017
  • Procurement: JCT Minor Works Building Contract 2011 with Contractor design
  • Address: St. Andrews Square, London, W11, United Kingdom