Broomfield Road Extension

Francesco Pierazzi Architects, Surrey, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Gianluca Maver (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Proposed Floor Plan    
  • Proposed rear elevation    
  • Proposed side elevation    
  • Proposed Section    
  • Study maquette    
  • Side elevation proposed section detail    

A single storey side and rear extension to a Victorian detached house incorporating a family room, utility and bathroom

The objective of the project was to extend the rear of an unusual Victorian two-storey detached house for a young family with three children, who relocated to Surbiton, Surrey, after selling their home in London.

The programme was organized into two distinctive structures: the larger and higher volume is placed at the back of the house to face the garden and make the best use of the south orientation and to accommodate a large family room open to the new Kitchen.

A longer and thinner volume, only 1.15m wide, stands to the western side of the house and accommodates a toilet, a utility and a dining booth facing the family room. All the functions that are housed in the secondary volume have direct access either from the original house or the rear extension, thus generating a hierarchy of served and servant volumes, a relationship that is homogeneous to that between the house and the extension.

The timber structures, while distinctive in their proportions, are connected by a shallow volume that doubles as a bench to create an architectural continuum and to emphasize the effect of a secondary volume wrapped around a primary one.

While the extension makes use of a modern idiom, so that it is clearly distinguished from the original house and so that the history of its development becomes immediately apparent, the size of the red cedar cladding boards, left untreated to allow a natural silvering process, matches that of the Victorian brickwork to bind house and extension together.

As the budget did not make possible the use a bespoke profile, an off-the-shelf board was selected and further grooved at mid point to recreate the brick pattern of the façade.

A tall and slender pivoting door, positioned at the boundary between the original house and the new intervention, allows a direct view of the garden from the front of the house and facilitates an innovative relationship with the outside.

Data

  • Begun: Nov 2013
  • Completed: Mar 2014
  • Floor area: 39m2
  • Sector: House
  • Total cost: £91,000
  • Funding: private
  • Tender date: Sep 2013
  • Procurement: JCT Minor Works Building Contract with contractor's design 2011
  • CO2 Emissions: 0.36kg/m2/year
  • Address: 24 Broomfield Road, Surbiton, Surrey, KT5 9AZ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers