Disappearing Bathroom Project

Manyu Architects, London, 2019

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

01_Dining Room_Bathroom door open_300dpi 

    Download Original

  • 01_Dining Room_Bathroom door open_300dpi    
  • 02_Dining Room_Bathroom door close_300dpi    
  • 04_Dining Room_300dpi    
  • 07_Kitchen 02_300dpi    
  • 08_Bathroom 01_300dpi    
  • 09_Bathroom 02_300dpi    
  • 11_Rear Facade_Planter+timber cladding_300dpi    
  • 13_Rear Facade 01_300dpi    
  • 15_Rear facade 03_300dpi    
  • 24_Stair Joinery 03    
  • 08_Existing Plans    
  • 08_Facade AXO    
  • 08_Proposed Plans    
  • 08_View to garden diagram    
  • Disappearing Bathroom  Project_09    

Remodelling an introverted Victorian terraced house into a bright, light and airy home

Pushing daylight deep into the house, this design works within the fabric of the existing building rather than create a new extension. Working within a tight budget and the existing area of a 64 sqm traditional Victorian terrace house, this design works within the fabric of the existing building rather than create a new extension. The existing house has a series of introverted rooms that acted as barriers to the garden. the design demolished all internal partitions, relocated the stairs to the side, creating an open space that seamlessly connects living, dining, kitchen, bathroom and the garden.

A spacious bathroom is provided at the rear of the building with a full-width window to the rear elevation. A full height bespoke bathroom door, opening in 2 parts, functions as moveable joinery; framing an unobstructed view to the back garden from the main entrance door when the top half is opened and retained the privacy when closed. The bathroom is no longer simply a functional space but acts as an integral part of the ground floor layout, connecting inside to the outside. Externally, the brief requires additional storage for garden utilities. Rather than proposing a freestanding garden shed, the existing extension has been transformed by hit and miss timber cladding with concealed storage, display shelves, integrated planter, and outdoor seating. The new garden workshop has been positioned to the rear of the garden, finished with the same timber cladding, transforming the narrow long outdoor space to a well-proportioned garden.

Through a series of simple, cost effective interventions, the project injects value into the property through its thoughtful spatial layout and refreshing material palette. Internally, the bespoke valchromat integrated under stair joinery, marmoleum flooring and polished plaster bathroom walls provide richness to the interior, complementing the views to the sleek dark stained timber and lush garden planting outside.

Photography by Paula Smith

Data

  • Begun: Dec 2018
  • Completed: Jun 2019
  • Floor area: 76m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £66,000
  • Tender date: Aug 2018
  • Procurement: Construction Management
  • Address: Pevensey Road, London, E7, United Kingdom

Professional Team

Suppliers