Graham House

McGinlay Bell, Glasgow, 2019

 

p8_graham_house_dapple 

    Download Original

  • p8_graham_house_dapple    
  • l8_graham_house_dapple    
  • l2_graham_house_dapple    
  • l1_graham_house_dapple    
  • p7_graham_house_dapple    
  • l3_graham_house_dapple    
  • p1_graham_house_dapple    
  • l7_graham_house_dapple    
  • l4_graham_house_dapple    
  • l5_graham_house_dapple    
  • l6_graham_house_dapple    
  • p2_graham_house_dapple    
  • p3_graham_house_dapple    
  • p6_graham_house_dapple    
  • p5_graham_house_dapple    
  • p4_graham_house_dapple    
  • _brick_graham_house    
  • _location_plan_graham_house    
  • _plan_graham_house    
  • _section_1_graham_house    
  • _section_2_graham_house    
  • _surface_graham_house    
  • concept_model_graham_house    

The project is principally characterised by a new box extension with subtle internal refurbishment and alterations to an existing traditional 1930’s style detached bungalow situated in Glasgow’s Southside suburbs

For our Client, a newly retired couple, the project requirements discussed a sense of wellbeing and how the home could be better transformed to accommodate accessibility and greater comfort in their later life. The brief was to modernise and establish a new downstairs ‘master’ bedroom but primarily to create a new bathroom ‘bathing space’ to complement the house’s existing and somewhat small amenity.

The Client also expressed early desire for the new building to complement and connect directly to their much-loved garden and for the extension to consider a maintenance free approach to its materiality. Conceptually the project embraces ideas and interplay of tailored linking interiors while, as a new piece of architecture, represents itself outside as a crafted brick structure visually offering a ‘pavilion-esque’ amenity to the south-facing garden.

Our approach was to consolidate and rationalise the existing accommodation by carefully re-organising the ground floor bedroom space establishing a new linking en-suite bathing and dressing amenity to the rear of the house and both looking outward to the garden. In terms of scale and placement the new single storey extension looked to establish a better sense of symmetry & balance to the rear of the house and south elevation.

By aligning the new block extension to a previous house addition, the proposal allowed for a new plugin informal ‘verandah’ space creating a new transitional level and brick landscape that mediates better between ‘garden and room’ and ‘inside and out’. By referencing elements from the existing house, and acknowledging the surrounding varied bungalow-types, our attitude to the architectural treatment was fundamentally to provide a subtle but confident robust architecture while at the same time allowing for a bold but appropriate contextual response.

The project is by structure lightweight however constructed by envelope in a manner that offers a strong monolithic but decorative treatment through the playful use of stretcher, stacked and honeycomb brickwork bonds in its making. A play on light is the backdrop and underlaying narrative to the project both in terms of natural and artificial aids. Whether rooflight, window, diffused or screened the careful placements offers dramatic uplifting animation to the depths of each new and refurbished spaces.

The new bathing and dressing spaces presents these ideas to its fullest by experimental use of a white brick honeycomb façade establishing a richness of incoming fracted and diffuse light whilst, outwards, providing a controlled sense of room privacy to the user. At heart, the new room offers a new place of comfort within the home and an enhanced connection to the garden whether sitting outside or relaxing in the bath.

Photography by Gillian Hayes - Dapple Photography

Data

  • Begun: Mar 2018
  • Completed: Mar 2019
  • Floor area: 29m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £65,485
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2017
  • Procurement: SBCC Minor Works Building Contract (MW/Scot)
  • Address: Netherhill Avenue, Glasgow, G44, United Kingdom

Professional Team

Suppliers