House in North Wales

Martin Edwards Architects, Cymru, 2018

 

01_house_in_wales_mea_max_creasy 

    Download Original

  • 01_house_in_wales_mea_max_creasy    
  • 02_house_in_wales_mea_client    
  • 03_house_in_wales_mea_max_creasy    
  • 04_house_in_wales_mea_max_creasy    
  • 09_house_in_wales_mea_max_creasy    
  • 07_house_in_wales_mea_max_creasy    
  • 08_house_in_wales_mea_max_creasy    
  • 10_house_in_wales_mea_max_creasy    
  • 06_house_in_wales_during_completion_mea_max_creasy    
  • 05_house_in_wales_during_completion_mea_max_creasy    
  • 000_mea_site_plan    
  • 001_mea_plan_before    
  • 002_mea_plan_after    
  • 003_mea_elevations    
  • 004_mea_section    
  • 005_mea_details    

The house, understood to date from the 19th century, is situated within an AONB overlooking Snowdonia

It has been in the current owners’ family since the 1970’s, and although the property had evolved over time, the needs of the family today could no longer be accommodated. The house had become largely inaccessible to one of the house’s owners, who is reliant on the use of a wheelchair.

The design and layout of the new rooms were developed in close collaboration with the client, her immediate family and care team. A principal objective has been to maintain and add to the character of the original house during the remodelling.

The stone walls of an existing attached outbuilding were largely retained, strengthened and remodelled, below a new roof, to provide a dining room and kitchen. A new addition, partly on the site of a former byre, contains a bedroom and bathroom. It is offset in plan to define a small outdoor space, and to be concealed from the public track which provides the defining view of the cottage.

New elements are simply detailed using familiar, locally available materials. The new addition is built using a highly insulated timber frame, and clad in corrugated sheeting – a material in common with many of the small agricultural shelters present within the immediate landscape.

The new window openings are taken to eaves level with concealed lintels, and the roof sheeting brought to a flush verge respecting the prevailing rural typology. Two larger openings now provide panoramic views of the Snowdonia range from the principal rooms, where previously obscured. Internally the walls and ceilings of the new rooms are lined with painted timber boarding, and a pigmented concrete floor finish is used throughout. High levels of insulation and under-floor heating improve thermal comfort and reduce energy use.

Photography by Max Creasy

Data

  • Begun: Jul 2017
  • Completed: Jul 2018
  • Floor area: 75m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £120,000
  • Funding: Private
  • Tender date: May 2017
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Ynys Mon, Cymru, United Kingdom

Professional Team

Suppliers