Angerton North Moor

Seymour Architecture, Morpeth, 2019

 

angerton_north_moor_4 

    Download Original

  • angerton_north_moor_4    
  • angerton_north_moor_5    
  • angerton_north_moor_2    
  • angerton_north_moor_3    
  • angerton_north_moor_6    
  • angerton_north_moor_7    
  • angerton_north_moor_1    

Seymour Architecture were approached by a private client with a view to add a bedroom with an en-suite to their previously converted barn farm cottage in Hartburn, Morpeth, Northumberland

The project budget was minimised to ensure the value of the extension did not exceed the anticipated market resale value of the completed property. The proposals were to partly replace an existing outbuilding with a new extension. The existing external wall of the outbuilding was on the boundary line of the property which enabled the design to maximise the plot depth but restricted overhanging details and potential areas of glazing.

Our client had no preconceptions of what form the extension should take but they were willing to embrace a contemporary, innovative design. It was however a prerequisite to improve the character of the existing bedroom corridor that would also provide access to the new space. A continuous envelope has been created with both the windows and the Siberian larch wall cladding flowing up and over the roof. References are drawn from the surrounding farm buildings with the use of external timber cladding and exposed, reclaimed oak beams with cast iron metalwork internally. The new composition creating a contemporary extension to contrast with the traditional cottage.

To avoid interference with the roof structure of the original barn whilst maximising the internal ceiling height, the unequally pitched roof is separated from the original roof with a new valley gutter. Internally the ceiling line follows the rafters. An oversized opening was made through the original 450mm thick external stone wall to improve the spatial quality of the existing bedroom corridor.

The only views to be exploited were those of the dark Northumbrian skies so as well as providing high levels of daylight the rooflights provide the client with an added bonus, recumbent stargazing.

Photography by Kristen McCluskie Photography

Data

  • Begun: Jul 2019
  • Completed: Nov 2019
  • Floor area: 22m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £50,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2019
  • Procurement: Private commission
  • Address: Hartburn, Morpeth, NE16, United Kingdom

Professional Team