Green House

FAB Architects, Croydon, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

fab_architects_-_green_house_-_photos_by_gareth_gardner_-_19 

Gareth Gardner     Download Original

  • fab_architects_-_green_house_-_photos_by_gareth_gardner_-_19    
  • fab_architects_-_green_house_-_photos_by_gareth_gardner_-_1    
  • fab_architects_-_green_house_-_photos_by_gareth_gardner_-_18    
  • fab_architects_-_green_house_-_photos_by_gareth_gardner_-_16    
  • fab_architects_-_green_house_-_photos_by_gareth_gardner_-_15    
  • fab_architects_-_green_house_-_photos_by_gareth_gardner_-_14    
  • fab_architects_-_green_house_-_photos_by_gareth_gardner_-_13    
  • fab_architects_-_green_house_-_photos_by_gareth_gardner_-_10    
  • fab_architects_-_green_house_-_photos_by_gareth_gardner_-_8    
  • fab_architects_-_aj_small_projects_-_proposed_project_drawings    
  • fab_architects_-_aj_small_projects_-_existing_project_drawings    
  • fab_architects_-_aj_small_projects_-_example_technical_drawings    
  • fab_architects_-_aj_small_projects_-_project_process    

Brighton-based FAB Architects have renovated and extended a terraced house in Croydon, using a range of playful forms and timber finishes both inside and out

FAB’s first built work, Green House is the culmination of a client-focused design process that was partly inspired by a love of trains expressed by the client’s son.

Developed through digital models and using VR, the design draws upon simplified locomotive and traditional English train station tropes and motifs to create a playful space, utilising a tall, twin pitched roof to maximise a sense of volume and light.

Keen to create a bright, warm space, FAB pursued a rich timber material palette with tongue-and-groove larch cladding externally, reflected on the interior through the use of plywood batons and CNC-cut plywood bench seating.

Data

  • Begun: Oct 2017
  • Completed: Aug 2018
  • Floor area: 110m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £100,000
  • Funding: Client
  • Tender date: Aug 2017
  • Procurement: Traditional
  • Address: Croydon, United Kingdom

Professional Team