Hillside

In Ex Design, Exmouth, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

InExDesign_Architects_271410_Hillside_01 

Matt Round     Download Original

  • InExDesign_Architects_271410_Hillside_01    
  • InExDesign_Architects_271410_Hillside_04    
  • InExDesign_Architects_271410_Hillside_02    
  • InExDesign_Architects_271410_Hillside_03    
  • InExDesign_Architects_271410_Hillside_05    
  • InExDesign_Architects_271410_Hillside_06    
  • InExDesign_Architects_271410_Hillside_07    
  • InExDesign_Architects_271410_Hillside_08    
  • InExDesign_Architects_271410_Hillside_09    
  • InExDesign_Architects_271410_Hillside_010    
  • InExDesign_Architects_271410_Hillside_dwg1    
  • InExDesign_Architects_271410_Hillside_dwg2    
  • InExDesign_Architects_271410_Hillside_WorkingDetails    

Hillside is a striking, modern and unique large-scale renovation and extension of a Victorian property, located in the coastal village of Lympstone, Devon.

A former bed and breakfast built in the Victorian era, the property was taken on by a client who saw the potential of the house and its awkward shaped site to convert into a ‘forever home’.

The new modern two-storey extension, extensive internal refurbishment works and comprehensive landscaping scheme allows the design to work cohesively together.

The original three-storey Victorian house was renovated to provide a family snug and formal dining room on the ground floor, taking full advantage of the period styling while including modern interior details such as a secret door to the extended garage.

Above, the first floor forms the master suite with an ensuite, walk-through dressing room and office. The second floor includes two bedrooms, bathroom and a play room.

A glazed link connects the modern timber-clad extension, which provides a generous open-plan kitchen, dining, living space and associated utility rooms.

The first floor of the extension includes a snug cinema room, equipped with bar and pool table as well as a bedroom and bathroom for guests. In collaboration with landscape designer Lookout Landscapes, In Ex Design ensured the garden landscaping delivers defined spaces for the modern family dynamic. The open-plan living space extends outdoors, allowing each terrace to benefit from the progression of the day’s sun. A generous lawn area creates open space for the children to play, with the mandatory trampoline built into the ground, concealed from view.

With an eye to the future hillside is hi-tech and fully automated, along with its secret doors and hidden architectural features it makes a contemporary yet playful space for the whole family, readily adaptable to future advancements in technology. The result is a grand yet intimate five-bedroom space which adapts effortlessly to indoor/outdoor living and is modern both in terms of appearance and operation.

Data

  • Begun: Jan 2017
  • Completed: Jan 2018
  • Floor area: 315m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £250,000
  • Funding: Private
  • Procurement: None
  • Address: Hillside, The Strand, Lympstone, Exmouth, EX8 5JS, United Kingdom

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more