Hive House

nimtim architects, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

hawkesfield_rd_web-22_0 

Megan Taylor     Download Original

  • hawkesfield_rd_web-22_0    
  • hawkesfield_rd-49web_copy    
  • hawkesfield_rd_web-09    
  • hawkesfield_rd_web-08    
  • hawkesfield_rd_web-15    
  • hawkesfield_rd_web-14    
  • hawkesfield_rd_web-12    
  • hawkesfield_rd_web-11    
  • hawkesfield_rd_web-06    
  • hawkesfield_rd_web-01    
  • 01_hive_house_proposed_internal_perspective    
  • 03_hive_house_existing_and_proposed_rear_elevation    
  • 02_hive_house_existing_and_proposed_section_aa    
  • 01_hive_house_existing_and_proposed_ground_floor_plan    
  • 01_hive_house_proposed_external_axo    
  • 01_hive_house_proposed_detail_plan    

This rear addition to an Edwardian terrace house in south London was driven by the principles of simplicity and honesty.

The rear extension is stepped in plan at the rear to respond to existing extensions on either side and reduce impact on neighbours. It creates a new family space by combining the existing rear living room and kitchen with the new additional space to provide kitchen, dining and living areas, each subtly defined within the larger space.

A timber structure of exposed structural plywood was used for the extension to reduce steelwork costs and provide something that could act as both structure and exposed internal storage. This lightweight timber grid was then draped in a skin of red brick to provide external cladding and robustness where required. The bricks are constructed using a stack bond with a light, recessed mortar accentuating the geometry of the materials and referencing the structural timber grid internally.

The objective for the whole project was to allow and encourage each element of the house to be what it wanted to be – thus doors and windows are a simple dark grey aluminium frame, the fascias above are patinated lead over external plywood and the floor and worktops are cast concrete.

Kitchen fronts and storage are formed in structural ply to match the exposed new structure. The result is a light-filled family living space that is both of-its-time but comfortable sitting alongside the main house.

Data

  • Begun: Jul 2018
  • Completed: Dec 2018
  • Floor area: 21m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £69,000
  • Funding: Private
  • Tender date: May 2018
  • Procurement: RIBA Domestic Contract 2018
  • Address: London, United Kingdom