Folded House

Proctor and Shaw, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

proctor-and-shaw-architects_folded-house_wandsworth_cstale_eriksen_07 

Stale Eriksen     Download Original

  • proctor-and-shaw-architects_folded-house_wandsworth_cstale_eriksen_07    
  • proctor-and-shaw-architects_folded-house_wandsworth_cstale_eriksen_08    
  • proctor-and-shaw-architects_folded-house_wandsworth_cstale_eriksen_14    
  • proctor-and-shaw-architects_folded-house_wandsworth_cstale_eriksen_13    
  • proctor-and-shaw-architects_folded-house_wandsworth_cstale_eriksen_12    
  • proctor-and-shaw-architects_folded-house_wandsworth_cstale_eriksen_11    
  • proctor-and-shaw-architects_folded-house_wandsworth_cstale_eriksen_05    
  • proctor-and-shaw-architects_folded-house_wandsworth_cstale_eriksen_03    
  • proctor-and-shaw-architects_folded-house_wandsworth_cstale_eriksen_02    
  • proctor-and-shaw-architects_folded-house_wandsworth_cstale_eriksen_01    
  • proctor-and-shaw-architects_folded-house_existing_plan    
  • proctor-and-shaw-architects_folded-house_proposed_plan    
  • proctor-and-shaw-architects_folded-house_section    
  • proctor-and-shaw-architects_folded-house_concept    
  • proctor-and-shaw-architects_folded-house_details    

The design of Folded House evolved from a direct response to the geometry of the ‘cake-slice’ end-of-terrace plot.

The brief was to extend as far as was reasonable to create a new open plan kitchen, dining and living space, together with a full programme of refurbishment to the house.

The site geometry formed the concept for the large rear extension and an angular form evolved.The spectacular roof is formed from three ‘folds’ framed in triangulated steelwork and in-filled with exposed timber framing. The rear elevation is also angled in plan defining the change in material from glass to zinc and function from dining to living, externally from patio to garden.

The angle between the long flank wall and the roof to the side-infill is constant, and therefore the ridge beam rises as the plan widens towards the garden. The roof over the new living space is then folded to resolve the geometry of the angled main ridge beam with the shorter flank wall. An angled custom roof light reinforces the dramatic geometry. The complexity also continued below ground with a requirement for pile foundations due to the proximity of trees along the flank wall.

Externally the aluminium cladding is punctuated with an oriel window which frames the garden view from the kitchen. The aluminium cladding is reflected in the custom dark panelling to the new custom kitchen and utility room wall. Concrete floors, exposed brick and white painted timber complete the restrained material palette.

The rest of the house also received a full programme of refurbishment, including windows, internal doors, services and decorating, which were included in the fixed-price contract.

Data

  • Begun: Jul 2017
  • Completed: Mar 2018
  • Floor area: 162m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £220,900
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2017
  • Procurement: JCT MINOR WORKS WITH CONTRACTOR DESIGN 2011
  • Address: London, United Kingdom

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more