Two Doors

PARTI, London, 2019

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

aj_parti_photo08 

Edward Birch     Download Original

  • aj_parti_photo08    
  • aj_parti_photo04    
  • aj_parti_photo06    
  • aj_parti_photo03    
  • aj_parti_photo02    
  • aj_parti_photo01_0    
  • aj_parti_photo07    
  • aj_parti_photo05    
  • aj_parti_gfplan    
  • aj_parti_sectionaa    
  • aj_parti_sectionbb    
  • aj_parti_elevation    
  • aj_parti_axo    
  • aj_parti_detail    

Double height extension to the back of a Victorian terraced house in Arlington conservation area, Islington.

The primary ambition for the project was to create a light-filled house with large open spaces and a strong connection to the garden. In its former state, the property had a series of small, ad-hoc additions that had been built in the 1970’s. This resulted in a rabbit-hole of small, dark spaces that drove the client’s brief for light and openness.

The project has been centred on reorganising the ground floor and lower ground floor. The focus has been to create expressive, meaningful spaces with simple fixtures and finishes that can be easily upgraded over time. The project opens up the existing ground floor (originally a corridor and two living spaces) into one large room with a central staircase that faces the Victorian fireplaces.

The window frame and shutters from the original back façade is now used as a doorway onto a balcony. The balcony extends into the double-height space of the new extension, characterised by two large, glazed doors (5m and 3.5m tall respectively) that open out to the garden. The façade is made of three volumes that jut out from the existing house. Two of them are glazed, and one is brick. These volumes are sculpted by distorting and juxtaposing their plans: the kitchen space is both extended into the garden, and angles back to sit behind neighbouring flank walls.

Like much of London, this conservation area is characterised by regular street facades and assemblage of rear additions. PARTI have responded with a unified assemblage of fragments: volumes, angles and mirrored glass pick up on asymetrical details such as the butterfly roofs of neighbouring buildings.

Data

  • Begun: Jan 2019
  • Completed: Nov 2019
  • Floor area: 140m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £235,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Dec 2017
  • Procurement: JCT Minor Works contract / Traditional procurement route
  • Address: 7 Rydon Street, London, N1 7AL, United Kingdom

Professional Team