The Wedge House

Maack Architects, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

7_the_wedge_house_maack_architects 

Peter Landers     Download Original

  • 7_the_wedge_house_maack_architects    
  • 6_the_wedge_house_maack_architects    
  • 1_the_wedge_house_maack_architects    
  • 10_maack_architects_wedge_house_-_large    
  • 5_the_wedge_house_maack_architects    
  • 4_the_wedge_house_maack_architects    
  • 3_the_wedge_house_maack_architects    
  • 2_the_wedge_house_maack_architects    
  • 9_the_wedge_house_maack_architects    
  • 8_the_wedge_house_maack_architects    
  • the_wedge_house_plan_maack_architects    
  • the_wedge_house_detailed_section_maack_architects    
  • the_wedge_house_rear_elevation_maack_architects    
  • the_wedge_house_front_elevation_2_maack_architects    
  • the_wedge_house_front_elevation_maack_architects    

Maack Architects has transformed a difficult triangular site in south London with a stylish, contemporary new home.

The Wedge House is a 50 sqm one-bedroom house with an elegant exterior opening up into a light-filled interior with natural materials and finishes. Planning permission had been previously refused before we took on the site and devised an efficient ‘wedge’ shaped plan to maximise the available space and turn the constraint into a distinctive design feature.

The site also has a mains sewer running underneath it which the whole slab had to be cantilevered over – quite a feat of engineering. Inside the house we used natural timber throughout to create a tactile, warm, and liveable feel in the open plan space. We enclosed the bathroom within a curved wall which bounces light through the living space and adds a softness to the spatial flow.

The glulam roof structure is tinted with a lime wash and left exposed to create a rich visual texture across the space. Birch-faced plywood lines the ceiling between joists and is used for the doors and window surrounds, working harmoniously with the light oak floors.

We installed a series of elegant slot windows, roof lights and large glazed sliding doors which open out to the garden and illuminate the interior space with lots of natural light.

Externally we used blue-black German engineering bricks in contrasting alignments across the front elevation. We engaged a local joinery firm to make bespoke sustainable Accoya timber windows and doors. An ivy screen on a galvanised steel mesh fence creates a private garden and allows dappled light through, whilst also softening the street boundary.
ltimately our Wedge House shows how contemporary, sustainable, and distinctive new housing can be built on tight, unused urban sites that are seen as too risky or of little value.

Data

  • Begun: Mar 2017
  • Completed: Jun 2018
  • Floor area: 50m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £175,000
  • Funding: Private / peer to peer financing
  • Procurement: JCT Construction Management Appointment 2016
  • CO2 Emissions: 23.82kg/m2/year
  • Address: London, United Kingdom

Professional Team