Yellow Steel Extension

Woodrow Architects, Hampton Hill, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

wrh_3_external 

Will Scott Photography     Download Original

  • wrh_3_external    
  • wrh_4_roof_glass    
  • wrh_10_external_detail    
  • wrh_9_stair_detail    
  • wrh_8_steel_detail    
  • wrh_7_full_height_door    
  • wrh_6_playroom    
  • wrh_5_hallway    
  • wrh_2_kitchen_view    
  • wrh_1_end_elevation    
  • wrh_1_plans    
  • wrh_3_long_sections    
  • wrh_2_short_sections    
  • wrh_5_playhouse    
  • wrh_4_isometric    
  • wrh_6_working_detail    

Bold yellow steels, oversailing timber rafters and plywood enclosures form warm and playful spaces in this rear extension to the terraced home of the practice’s founder in Hampton Hill, SW London.

Along with the steels, sized to allow future expansion into the attic, large sections of roof glass help delineate the extension from the outrigger and old utility.

Large rear glazing with uniform sightlines between timber frames and aluminium sashes allow natural light to flood in from the garden which, sitting perpendicular to the adjacent terrace, provides an outlook over a vast expanse of sky.

With the steelwork supporting the outrigger and masonry end wall, the unconnected rafters sail over with steel plate apex connections allowing the design to do away with any ridge beam. On the side return they each land on the angled masonry wall at different points, resulting in the rafters reducing in length from front to back.

Behind birch plywood infill panels, white-oiled along with the rafters, sit wood fibre insulation batts that enable the roof to regulate the moisture levels of the internal environment. Above the structural deck a smart VCL with variable diffusion rates and rigid interlocking wood fibre sheathing boards form a warm roof.

The project has also seen the transformation of the rest of the ground floor, bathroom and garden. In the centre of the house plywood enclosures form a wc, utility cupboard and hallway storage, freeing up the kitchen from the location of these. The staircase has been re-dressed with full height plywood spindles with the original treads and risers kept and painted yellow to match the steels.

Finally, plywood has been used to form a ‘house’ cut out in the play room storage wall and help tie in the black/green wall colour between the living and kitchen spaces.

Data

  • Begun: May 2018
  • Completed: Oct 2018
  • Floor area: 120m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £150,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2018
  • Procurement: Traditional
  • Address: Windmill Road , Hampton Hill, TW12, United Kingdom

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more