Old Vicarage – Hope

Peak Architects, Hope, 2018

 

old_vicarage_hope_-_photo_02 

Mark Wilmot     Download Original

  • old_vicarage_hope_-_photo_02    
  • old_vicarage_hope_-_photo_01    
  • old_vicarage_hope_-_photo_04    
  • the_old_vicarage_photograph_07    
  • old_vicarage_hope_-_photo_03    
  • old_vicarage_hope_-_photo_10    
  • old_vicarage_hope_-_photo_09    
  • old_vicarage_hope_-_photo_08    
  • old_vicarage_hope_-_photo_07    
  • old_vicarage_hope_-_photo_06    
  • old_vicarage_hope_-_photo_05    
  • ov_-_pa_-21-001_-_detailed_ground_floor_plan    
  • ov_-_pa_-22-001a_-_detailed_sections_01    
  • ov_-_pa_-10-003_-elevations_02_-_existing    
  • ov-pa-20-002_-_ga_elevations_-_proposed    
  • ov_-_pa_-_pl-014_proposed_and_existing_3d_view_02    
  • ov_-_pa_-_sk-010_-_fireplace_niche_option_2c    

The Old Vicarage, built in 1856, sits south of the 14th century St. Peter’s Church in the centre of Hope village.

The property is largely screened from view by stone boundary walls and mature perimeter foliage. In the garden, the visual connection of the Old Vicarage to St. Peter’s Church is revealed.

Peak Architects were asked by the client to provide a contemporary garden room extension to replace an underused 1980s conservatory. The brief was to create a modern living space connected to the east terrace and the gardens beyond.

The success of the project is the result of a shared vision between the client and Peak Architects, and realised through the quality of the workmanship provided by the contractor Whitshaws Ltd.

The project was completed in 3.5 months, for under £100k. Peak Architects’ approach was to create a single-storey extension tucked between the Old Vicarage and the cemetery boundary wall to the east. The architectural style of the new room differs with the Victorian dwelling in its use of crisp ashlar detailing. This light-filled room flows easily to the gardens and is subtly divided into a lounge area and dining area by two large roof lights. The exposed stone wall of the Old Vicarage connects the new garden room to the main dwelling and the original openings are lined with flush oak panel doors reminiscent of traditional shutters. On the opposite wall a careful composition is formed balancing the large recessed artwork with the fireplace alcoves.

The incorporation of a solid roof/wall structure and reduction in the glazing amount from the existing conservatory allows for an increase in insulation and thermal efficiency. Local Stoke Hall sandstone was used to clad the exterior, resulting in a clean elevation which responds to the existing property through a design which is both respectful and contrasting to the Old Vicarage.

Data

  • Begun: Jan 2018
  • Completed: May 2018
  • Floor area: 32m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £99,453
  • Funding: Client
  • Tender date: Sep 2017
  • Procurement: RIBA Domestic Contract
  • Address: The Old Vicarage, Pindale Road, Hope, S33 6RN, United Kingdom

Professional Team