Koto Muutama

Koto Design, Bideford, 2018

 

koto_cabin_hires-128-edit 

Joe Laverty / Adam Patterson     Download Original

  • koto_cabin_hires-128-edit    
  • _42b7123    
  • koto_cabin_hires-189    
  • koto_cabin_hires-165    
  • koto_cabin_hires-114    
  • koto_cabin_hires-17    
  • koto_cabin_hires-27    
  • koto_cabin_hires-39    
  • koto_cabin_hires-72    
  • koto_cabin_hires-107    
  • koto_cabin_hires-184    
  • koto_cabin_hires-217-edit    
  • _42b7119    
  • koto_cabin_hires-228    
  • koto_cabin_hires-237    
  • koto_cabin_hires-251    
  • koto_cabin_hires-262    
  • koto_cabin_hires-284    
  • koto_cabin_hires-319    
  • koto_cabin_hires-324    
  • koto_cabin_hires-335    
  • koto-partners    

This off-the-shelf housing solution addresses the demands of our changing mindsets towards living and house buying.

The Koto Muutama challenges how we think about our buildings from every perspective, from its construction to how it is used and the environmental impact at every step along the way.

Muutama is a sculptural interpretation of the small buildings seen across Europe, from bothies to Alpine huts. This small pitched roof building becomes an integral part of the landscape and provides warmth, shelter and an opportunity to fully immerse in nature. That is the heart of the ethos at Koto.

Thinking about each living space as a separate design exercise has allowed us to create unique experiences in each space. Throughout the buildings, expansive concealed storage walls maximise floor space and maintain the clean aesthetic. The space is flooded by natural light, cosy nooks and generous bespoke window seats, maximising use of space while connecting the user to the outside world.

Although working with a relatively small footprint, the tall diagonal ridge opens up the spaces dramatically. Partnering with manufacturers Kudos has brought an exceptional level of experience and craftsmanship to the finished product and builds on years of their development of low-energy, timber-frame buildings.

Data

  • Completed: Jul 2018
  • Floor area: 25m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £74,640
  • Tender date: Dec 2017
  • Procurement: Bespoke
  • Address: Bideford, EX39, United Kingdom