Lydford Farm Cottage

Peregrine Mears Architects Ltd, Devon, 2017

 

lydford_mg_0211_ext_rear_terrace 

Peregrine Mears     Download Original

  • lydford_mg_0211_ext_rear_terrace    
  • lydford_mg_0220_ext_rear_view    
  • lydford_mg_0193_ext_front_all    
  • lydford_0182_ext_front_courtyard    
  • lydford_0121_int_hall    
  • lydford_0110_int_bed_2    
  • lydford_0166_int_dining_living    
  • lydford_0145_int_living_dining    
  • lydford_0123_int_bathroom    

A barn refurbishment in Devon.

Making the most of the views is a natural desire for anyone creating or altering a home by the sea. The refurbishment and alterations to this former barn overlooking the Bristol Channel provided an obvious opportunity to do that.

Converted from a stone barn many years ago, the property has been used as a holiday cottage but was due for upgrading and improving to meet modern living standards. There was also the opportunity to increase the amount of living accommodation by converting the adjoining barn space. Aside from making the building perform better from an environmental perspective, we completely redesigned the interior to create a large open-plan living / kitchen / dining space, running east to west with a vaulted ceiling and full-height glazed openings.

This space gives access to both the sheltered sunny cobbled courtyard on the southern side and a new terrace on the seaward, northern side. Elsewhere the cottage provides two bedrooms, a bathroom and cloakroom / utility. The interior aims for a stripped back style, with a Scandinavian influence.

The project, using a team of young, local craftsmen, was completed on time and within budget. We were pleased to provide full architect’s services from inception to completion.

Data

  • Begun: Nov 2016
  • Completed: Apr 2017
  • Floor area: 91m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £139,619
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2016
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Devon, United Kingdom

Professional Team