Work Space Sculpture

Koto Design, Wiltshire, 2020

 

koto_work_space_cabin_photography_edvinas_bruzas_8 

Photography by Edvinas Bruzas     Download Original

  • koto_work_space_cabin_photography_edvinas_bruzas_8    
  • koto_work_space_cabin_photography_edvinas_bruzas_3    
  • koto_work_space_cabin_photography_edvinas_bruzas_9    
  • koto_work_space_cabin_photography_edvinas_bruzas_4    
  • koto_work_space_cabin_photography_edvinas_bruzas_5    
  • koto_work_space_cabin_photography_edvinas_bruzas_2    
  • koto_work_space_cabin_photography_edvinas_bruzas_10    
  • koto_work_space_cabin_photography_edvinas_bruzas_11    
  • koto_work_space_cabin_photography_edvinas_bruzas_1    
  • koto_x_newartcentre_-_dimension_drawings_2-1_1    

At Koto we want to disrupt how we see the conventional work office and have created a truly inspiring space that enhances the landscape giving people privacy with direct access to nature

Koto Was commissioned by New Art Centre to create the first in a series of modular cabins that serve as places of deep work and mediation, contemplative rooms and immersive spaces to connect with the surrounding nature.

This structure, in partnership with the New Art Centre assumes an elegant and functional sculptural geometric form with large glazing that frames views of the garden.

“Brancusi stated that “Architecture is Inhabited Sculpture”; to honour and celebrate this thinking the New Art Centre commissioned Koto to design a sculptural cabin. The cabin acts as a functional piece of fine art and sits comfortably next to sculptures by Richard Deacon and Michael Craig Martin at the New Art Centre Sculpture Park. Kotos’ inaugural piece sensitively pairs the outside surroundings with a multifunctional space that can be used by all. This limited edition work perfectly encapsulates Brancusi’s sentiment.”
Lewis Dalton Gilbert - Creative Director @New Art Centre.

As a reflection of the partnership with New Art Centre, this first space draws inspiration from the sculpture gardens and the New Art Centre and is imagined as an inhabitable space within the setting of the landscape and the surrounding works of art.

To accomplish the distinctive geometric form in all timber construction took many hours of meticulous detailing, working closely with Eco Tech Systems as main contractor and Kenton Jones Ltd who supplied all of the finishing timber, mostly from home grown Ash and Larch.

The entire build was created off site and then delivered to final location at Roche Court. The build was completed within 8 weeks despite a number of Covid 19 Supply chain issues affecting supply of materials.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was provided as follows: zero to neglible (depending on electricity source and use).

Data

  • Begun: Mar 2020
  • Completed: May 2020
  • Floor area: 4m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £26,000
  • Funding: private
  • Procurement: Bespoke Design and Build
  • Address: Roche Court East Winterslow, Salisbury, Wiltshire, SP5 1BG, United Kingdom

Professional Team

Suppliers