Vernon Road Glass House

[Y/N] Studio, Birmingham, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

vernonroad_09 

Alex Smith     Download Original

  • vernonroad_09    
  • vernonroad_08    
  • vernonroad_07    
  • vernonroad_06    
  • vernonroad_05    
  • vernonroad_04    
  • vernonroad_03    
  • vernonroad_02    
  • vernonroad_01    
  • dwg_pu_001    
  • dwg_pu_420    
  • dwg_pu_300    
  • dwg_pu_620    
  • dwg_pu_422    
  • dwg_pu_250    

This carefully considered timber glass house not replaces a dilapidated orangery.

[Y/N] Studio were asked to consider how to further improve a large family house in Birmingham, UK. The Edwardian house was extended 15 years ago creating a large open plan space with views to the garden. However, since then an existing orangery had fallen into disrepair and required replacing.

Rather than introduce more space into an already large home [Y/N] studio looked to the existing layout for clues how to make improve the functionality of the entire house.

The new ground floor layout increases the connectivity and functionality of the spaces by creating a loop of functions including a study, cloakroom, intimate seating areas and a new glasshouse.

To achieve this an existing oversized store room was subdivided to form a more efficient coat hanging space and separate bay window seating area. A new opening in an existing wall creates a route into a new timber framed glasshouse while also making a better connection to the kitchen and living area.

Each space is signified by changes in material, scale, character and view. [Y/N] Studio worked closely and collaboratively with the contractor Bistas Construction and their joiner Woodskill to develop the design of the Glass house from tender to construction. The timber frame was formed from engineered European redwood, which was treated offsite and prefabricated in sections.

The frame is double glazed using a thermally efficient system manufactured in Germany. Due to careful site management the project was built in under six weeks, causing minimal disruption to the residents.

Data

  • Begun: Oct 2018
  • Completed: Dec 2018
  • Floor area: 25m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £50,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2018
  • Procurement: Traditional, bespoke contract.
  • Address: 26 Vernon Road , Birmingham, B16 9SH, United Kingdom