Change of Use from Methodist Chapel to Four-bedroom Private Dwelling

Architecture and More Ltd, Ulrome, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

external_completd_2 

Carl M. Turner     Download Original

  • external_completd_2    
  • external_completed    
  • internal_existing    
  • external_existing    
  • master_bedroom    
  • living_room    
  • kitchen-dining_2    
  • kitchen-dining    
  • staircase    
  • hall    
  • proposed_block_plan    
  • proposed_ground_floor_plan    
  • proposed_first_floor_plan    
  • proposed_staircase_construction_section    
  • proposed_elevations    
  • proposed_streetscape_elevation    

The client brief was to provide a modern conversion of the building while retaining many of the original features.

Ulrome Methodist Chapel was built in 1905 and saw its last service on the 4 May 2014 before being auctioned in April 2016. The building was not in the best condition when acquired: the existing timber suspended floor was rotten, the timber window frames were beyond repair and the glass panels bowing and there was no service provision to the property.

The renovation works undertaken included the removal of the suspended timber floor and installation of a new insulated concrete floor.

The external walls were 215mm (9inch) solid brickwork and due to failed gutters were damp and one of the buttresses on the rear elevation was severely damaged due to water ingress.

The buttress was dismantled and rebuilt using reclaimed bricks from the small outbuilding that was demolished and the external walls lined with a timber framework, insulated and faced with plasterboard.

All of the existing timber windows were replaced with new anthracite grey double-glazed uPVC leaded and stained-glass windows.

The accommodation provided at ground floor consists of an entrance lobby, double-height hall, kitchen/dining, double height living room, two bedrooms and a family bathroom.

At first floor are a further two bedrooms, both of which are ensuite. Renewable energy was selected with an air source heat pump heating the property via underfloor heating to the ground floor and radiators to the first floor as well as the provision of domestic hot water to the dwelling.

Data

  • Begun: Jan 2018
  • Completed: Aug 2018
  • Floor area: 146m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £221,493
  • Funding: Private
  • Tender date: Sep 2017
  • Procurement: JCT 2016 Minor Works
  • CO2 Emissions: 3.7kg/m2/year
  • Address: The Old Chapel, Main Street , Ulrome, YO25 8TP, United Kingdom