Cremyll Cottage

Architects Design Group, Plymouth, 2018

 

front_after 

Angus Fraser     Download Original

  • front_after    
  • rear_passage    
  • kitchen_1    
  • living_4    
  • pod_2    
  • pod_1    
  • stairs_2    
  • bedroom    
  • bathroom    
  • living_3    
  • living_2    
  • stairs_1    
  • kitchen_2    
  • living_1    
  • front_before    

Designed as a self-contained short-term holiday let, the project is a creative reuse and conversion of an existing garage.

The design proposal maximised the usable space within the constraints of the overall building shell, which was defined by the overall form of the neighbouring property, and strict materials requirements within the Conservation Area in which the property is located.

Accommodation includes a floating ‘sleeping pod’, an open-plan kitchen / living / dining room, bedroom, bathroom, utility room, and entrance hallway. A small open courtyard was created as external amenity space for the cottage.

A key requirement of our brief was to maximise the view of the River Tamar and nearby historic Royal William Yard, which we captured with a 3 m-wide fixed-pane panoramic window. The main open plan living space, with birch faced plywood ‘sleeping pod’ above, defines the simple palette of materials, consisting of white painted walls, white tiles and engineered oak floors.

An internal window running the full length of the kitchen splashback, set far enough back to for privacy, provides extra depth and natural light into the rear bedroom.

Two large remoted-controlled rooflights with integral blinds provide a huge amount of natural light into the main open-plan space, and a view from the sleeping pod.

A high level of insulation, in excess of the Building Regulation requirements, was incorporated, resulting in lower overall energy requirement for heating, and low-energy LED lighting has been used throughout.

While challenging during the initial stages due to complex foundation requirements and restricted access, the project flowed smoothly once the main shell was built. A well-considered architectural and structural design, combined with the contractor's skill and attention to detail, has resulted in a project that is a great success and has, more importantly, met our client brief.

Data

  • Begun: Jun 2018
  • Completed: Dec 2018
  • Floor area: 65m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £125,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Apr 2018
  • Procurement: JCT Minor Works with Contractors Design (2016)
  • Address: Cremyll Cottage, Cremyll Street, Plymouth, PL1 3RE, United Kingdom

Professional Team