Musée des Beaux-Arts

Stanton Williams, Nantes, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The museum was established in 1801 

Hufton + Crow     Download Original

  • The museum was established in 1801    
  • In 2009 Stanton Williams won an international competition to transform and extend the Musée de Beaux-Arts in Nantes into a democratic and welcoming contemporary museum    
  • Stanton Williams’ design aimed to transform the image of the quarter itself, opening up the museum to the public, and to create a coherent cultural and architectural journey     
  •     
  • On the Cube, the main façade is made of translucent panels in trilaminated glass/marble/glass, laid on a pre-stressed cable structure    
  • The museum now has 30 per cent more hanging space    
  • A decision was made to retain natural light    
  • Stanton Williams has renovated the existing ‘Palais’ building and created a new extension containing four levels of contemporary art galleries    
  • Stanton Williams wanted to retain the quality of natural light that penetrates into the large galleries    
  • Site plan    
  • Location plan    
  • Floor plans    
  • Level 00    
  • Level 1    
  • Level 2    
  • Level B1    
  • Sections AA and BB    
  • Basement foyer development sketch    
  • Initial concept sketch    
  • Suspended facade detail    

Stanton Williams has transformed Nantes’ 19th-century Musée des Beaux-Arts.

The architect’s decisions have been bold, hollowing out a cubic void from original architect Clément-Marie Josso’s hermetic block of granite and tufa and adding ‘Le Cube’, a new white marble monolith for contemporary art to one side. The Palais des Beaux-Arts de Nantes is tightly hemmed in by narrow streets, so extending it has proved complex. The first move was to discard the entrance gates and railings. Inside, the foyer has been decluttered, with a shop to one side and café to another before the visitor is presented with three alternative routes through the building.

Straight ahead, between two monumental flanking staircases, is the patio. This full-height, arcaded space is covered by an immense rooflight. Stanton Williams pared down this space, but before that could happen, a 6m-deep hole was gouged out of the floor to create a basement level auditorium and education rooms beneath and to enable proper waterproofing of the building from underground watercourses nearby. The newly created undercroft circulation spaces are made materially rich with exposed stone foundation walls, polished oak and mighty concrete portals.

Altogether, the museum now has 30 per cent more hanging space, allowing the display of 900 works out of its 13,000 holdings as well as ancillary spaces for everything from conservation to coffee.

The new façades take their inspiration from a mineral language through the use of stone in several forms. On the Cube, the main façade is made of translucent panels in trilaminated glass/marble/glass, laid on a pre-stressed cable structure. The architectural intention was to use the same crystalline marble as that used in the exterior cladding panels on the other façades. The choice of stone was white Estremoz marble from a quarry in Portugal.

The cladding panels of the translucent suspended façade are placed on T-shaped metal sleepers, which are fixed to a pre-stressed steel cable structure. Permanent traction applied to cable pairs resists wind forces on the façade.

This assembly is suspended from a ‘spinal beam’ on top of the façade, consisting of a series of brackets connected by continuous beams on the outer and inner rim. The spinal beam ensures the transfer of the vertical forces (prestressing in the cables, weight of the mesh and its fillings) and horizontal forces (wind forces on the upper part of the façade) to the concrete structure of the Cube building, via a technical sheath in concrete that serves as its interface.

The lower end of the cables, which includes the adjusting and tensioning devices, is connected to the reinforced concrete wall at ground floor level. The structure of the façade is regularly supported perpendicularly to its plane by means of bi-articulated stabilising rods which are connected to the vertical cable rows through the cable clamps. The lateral stabilisation planes consist of the passageways of the Cube building or the concrete floors and floors in the absence of corridors.

Data

  • Begun: 2014
  • Completed: 2017
  • Floor area: 17,000m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £42.9M
  • Procurement: Standard French public construction contract

  • CO2 Emissions: 49kg/m2/year
  • Address: 10 Rue Georges Clemenceau, Nantes, 44000 , France

Professional Team

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more