Compton Verney Art Gallery

Stanton Williams, Warwickshire, 2003

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

East front with 1998 building to right 

Brett Prestige     Download Original

  • East front with 1998 building to right    
  • Close up of east front with Adam colonnade to the left and glazed linking of Stanton Willliams    
  • The recently completed education centre is mainly new build but incorporates some parts of the modest outbuildings and follows their scale    
  • Facing west in the courtyard/outdoor classroom of the education centre, with a view of the Capability Brown chapel roof beyond    
  • North side of education centre with high-level windows above adjacent bank    
  • The architect    
  • Facing east in glazed link; the 1998 additions clearly yet sympathetically meet old    
  • Stair hall between tunnel and education centre    
  • Plan of gallery at first floor    
  • Section through gallery at first floor    
  • Exsting outbuildings were developed to form the education centre    
  • In some rooms little original fabric remained    
  • Enfilade of ground floor rooms    
  • Detail section through window    
  • Detail section through wall    
  • Detail plan at corner    

Transformation and extension of Grade I Listed mansion into world-class arts venue with galleries, a bookshop, café and education centre

Completion of phased conversion and extension to Grade I Listed Compton Verney house by Stanton Williams, to house Peter Moore’s extensive and varied art collection, and temporary exhibitions.

Phase two, now complete, involved further additions and conversion of the upper floors of the house into galleries.

In the ground-floor rooms, the predominant image is that of the country house. Upstairs, the first-floor galleries are conceived as ‘rooms within rooms’, with sliding wall panels that allow the hanging spaces to be reconfigured as needed and daylight to be reduced or excluded if necessary. This device also facilitated the integration of new services at this level.

Data

  • Begun: Oct 2001
  • Completed: 2003
  • Floor area: 3,908m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £9.3M
  • Tender date: Jun 2001
  • Procurement: JCT 98 Standard Form of Contract - Private with Quantities, with integrated provision for contractor designed portion
  • Address: Compton Verney, Warwickshire, CV35 9HZ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers