Kelvin Hall

Page\Park, Glasgow, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Kelvin Hall has been part of Glasgow’s cultural and social fabric for 90 years 

Andrew Lee     Download Original

  • Kelvin Hall has been part of Glasgow’s cultural and social fabric for 90 years    
  •  Page\Park has successfully worked within the constraints of the original building fabric     
  • Orientation was a key part of the brief with so many different activities within the building    
  • The gym    
  • Kelvin Hall was as an exhibition and entertainment venue by city engineer Thomas Somers in the 1920s    
  • The continuous rooflight separates the new structure from the original    
  • Graven Images carried out the interior fit-out    
  • The building cost some £25 million    
  • The original concrete structure has been painted white    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Section AA    
  • Section BB    
  • Long section    
  • Gym section    
  • Entrance section    
  • Detail section through entrance foyer facade    

The Glasgow-based practice has reinvigorated one of its home city’s most recognisable structures.

The original building has a red sandstone Doric colonnade porte-cochère fronting on to Argyle Street, which formed the entrance to the main hall. On each side of the colonnade are twin stone towers, finished by lanterns topped by bronze globes. Flanking the colonnade are separate wings, ended by domed towers. The sides and exterior of the main hall are constructed from warm red brick with Art Deco doorways on to Blantyre Street and Bunhouse Road.

The building cost some £25 million, one third of which was spent on specialised servicing needs, to safeguard the large Glasgow Museum storage area and Hunterian archive.

Following the renovation, from the foyer, an ‘avenue’ and service core splits the sports hall and museum store from a fitness gym, lecture and seminar rooms. There are audio visual screens, display cabinets, and exhibits showing part of the Glasgow Museum and Hunterian collection.

The new entrance was thermally modelled in detail to assess thermal efficiency of the envelope, air tightness, solar performance of the glazing and roof lights and beneficial thermal mass. Through the use of materials and the fact that the new entrance abuts the existing exposed stone façade, thermal mass was maximised, providing a thermally stable environment.

Full-length roof lanterns flood the building with natural light. The finishes are spartan – white plastered walls and ceilings, occasionally interrupted by splashes of colour to denote the entrance to various spaces. 

Outside, the new west elevation is fronted in large glass sections between the main steel structure, with mullions, base and fascia framed in anodised steel panels, coloured bronze to complement the original red sandstone and brickwork. The addition sits above plant rooms at street level and the base rises to follow the line of the entrance ramp. 

Data

  • Begun: Aug 2014
  • Completed: Aug 2016
  • Sectors: Arts and culture, Sports and leisure
  • Total cost: £35.5M
  • Procurement: Design and Build
  • CO2 Emissions: 38.02kg/m2/year
  • Address: 1445 Argyle Street , Glasgow, G3 8AW, United Kingdom

Professional Team