National Museum of Photography, Film & Television

Austin-Smith:Lord, Bradford, 1999

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

A new lease of life to a building which could have been a candidate for demolition 

Martine Hamilton Knight (website)     Download Original

  • A new lease of life to a building which could have been a candidate for demolition    
  • Bradford Town Hall seen against the new facade    
  • The new double skin of the extension draws natural light into the library    
  • The interactive entrance foyer    
  • View towards Pictureville from outside the café    
  • Kodak Gallery – the opportunity was taken to upgrade and improve many displays    
  • A interactive surroundings of the museum gives the visitor a new experience    
  • Inside the café    
  • The bookshop occupies the new foyer    
  • Visitors can watch their favourite television clips at tv Heaven    
  • Etched-glass sliding doors open on to the café    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Third floor plan    
  • Section A-A    
  • Detail of glass facade    
  • Plan and detail of facade    

Extension and refurbishment of 1960s theatre to enlarge existing facility and create new cinema

Existing galleries were refurbished providing a range of experiences from the history of animation to a 120-seat cinema in a silver-clad extension. This links to the existing building via a 14m high curved glazed concourse.

The reception area, bookshop and main circulation to the upper floors are via the main foyer. This atrium, east of the existing building forms a new link between the old building which contains the auditorium, alongside the museum café at ground level.

Above is a large flexible temporary exhibition gallery. The existing galleries have remained unchanged, though a new digital imaging gallery is seen as an important addition.

A new 14m high frontage, curved around the auditorium achieved by a light and frameless glazing supported structure tapered with steel columns.

The new extension is provided by a reinforced-concrete frame. The roof is formed from concrete trusses with a lightweight roof construction. Steel mullions transfer vertical loads from the roof and horizontal loads from the glazing.

Data

  • Begun: Sep 1997
  • Completed: Apr 1999
  • Floor area: 2,391m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £13.4M
  • Tender date: Aug 1997
  • Procurement: JCT 80 Private with Quantities. Selective competitive tendering
  • Address: National Media Museum, Bradford, BD1 1NQ, United Kingdom

Suppliers