The Harley Gallery

Hugh Broughton Architects, Worksop, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Brick and glass entrance pavilion 

Hufton + Crow     Download Original

  • Brick and glass entrance pavilion    
  • The entrance is uncluttered    
  • The external barrel vault is clad in pre-weathered zinc    
  • The display walls run from mid grey to a deep red    
  • The inner pane of the rooflight is laminated with a white translucent interlayer to prevent direct sunlight falling on to paintings    
  • Inside the entrance pavilion    
  • Inside the gallery    
  • View of the staircase    
  • The rooflights fill the space with diffuse light     
  • The lavatories are in bright white    
  • Portland Collection aerial view    
  • Basement plan    
  • Ground floor plan    
  • Section AA    
  • Detail of rooflight    

The new gallery provides a home for the Portland Collection, one of the finest accumulations of paintings, sculpture, books, tapestries and furniture in private hands in the UK.

The first gallery that visitors enter is 22m long and appears to be cut in half by a full length translucent rooflight, filling the space with diffuse light and creating the perfect environment to display oil portraits. The external barrel vault is clad in pre-weathered zinc jointed with traditional batten rolls, selected to suit the intended monumentality of the design. The inner pane of the rooflight is laminated with a white translucent interlayer to prevent direct sunlight falling on to paintings and to minimise visual distraction in the gallery. The panes of glass are 3.6m long and span between triangular structural beams, designed to appear very thin when viewed from below. 

The gallery has a steel frame with an outer skin of handmade Danish bricks, selected for their elegant horizontal proportion and subtly varied colour. The ceiling has a cycloidal geometry, which allows a gentle distribution of natural light to fall down onto the gallery walls. Fibrous plaster was specified to ensure a perfect finish.

The gallery’s rural location means there are no gas utility networks in the vicinity so electrically driven plant is required. Heating and cooling is derived entirely from high-efficiency air-sourced heat pumps. This means there are no pollutants emitted locally from the heating and cooling system on site, as there are no boiler flues. Compared to a conventional electric cooling and gas heating system, this arrangement is predicted to save more than 18,500kWh of energy and offset more than 4,850kg of CO2 per year.

Data

  • Begun: Apr 2015
  • Completed: Sep 2016
  • Floor area: 892m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £4.7M
  • Procurement: JCT Standard Building Contract with Quantities 2011
  • CO2 Emissions: 5.04kg/m2/year
  • Address: Welbeck, Worksop, S80 3LW, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more