Maidstone Museum East Wing

Hugh Broughton Architects, Maidstone, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Hufton&Crow (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  • North elevation    
  • East elevation    
  • South elevation    
  • Existing ground floor plan    
  • Existing first floor plan    
  • Existing East Wing view    
  • Existing gallery    
  • Existing Japanese Art gallery    
  • Existing loading bay with canoe    
  • © HBA_Existing storage area    
  • Existing Tudor courtyard    
  • Existing Upper Bearsted Gallery    
  • Glass room isometric    
  • Glass room plan detail    
  • Glass room cross section detail    

Refurbishment and the reorganisation, with the addition of two gold extensions as the second phase of redevelopment at the council owned museum

The two gold copper alloy shingle and glass clad extensions have been added to the Elizabethan manor that is the core of the museum.

The new east wing provides a new front door for the museum facing Maidstone’s main shopping street., which opens into an open-plan foyer occupied by Maidstone’s visitor information centre and a knick-knack shop.

The wing contains several new galleries exhibition spaces including the Japanese gallery, which is dominated by a striking Samurai costume collected in the 19th century by one of the museum’s founders, sits directly above the ground-floor reception.

The scheme also provides a study area overlooking the gardens, educational facilities, a new enlarged shop, new public toilets and improved storage areas and, within currently inaccessible areas between the existing buildings, a new public courtyard facing the historic elevations of the original building.

Data

  • Begun: Apr 2010
  • Completed: Mar 2012
  • Floor area: 1,100m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £3.2M
  • Funding: Heritage Lottery Funded
  • Tender date: Nov 2009
  • Procurement: JCT 2005 with quatities
  • Address: Maidstone Museum & Bentlif Art Gallery, St. Faith’s Street, Maidstone, ME141LH, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

  • Copper Alloy cladding: NDM