Phillips de Pury Auction House and Art Gallery

Nissen Adams, London, 2008

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Art gallery interior, retained roof trusses 

Dan Price     Download Original

  • Art gallery interior, retained roof trusses    
  • Art gallery interior, retained roof trusses    
  • Art gallery interior    
  • Art gallery interior    
  • Art gallery interior    
  • Art gallery interior    
  • Art gallery interior    
  • Art gallery interior, display walls    
  • Art gallery interior, exhibition space    
  • Auciton house interior    
  • View into art gallery    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section    
  • Sectional perspective    
  • Axo image    
  • Under construction    
  • Under construction    
  • Under construction    
  • Under construction    
  • Under construction    
  • Under construction    
  • Under construction    

Fit out of a former Royal Mail sorting office as a gallery and auction venue in central London

The building has a deep plan is divided up into a series of flexible gallery spaces. The entrance lobby on the ground floor and galleries public, the basement and first floor have a similar plan with a series of galleries arranged around a larger space used for auctions.

Materiality within the building is simple but is used to distinguish spaces, the entrance lobby has concrete floor which leeds on to a untreated timber floor inside the main gallery space.

A mixture of artificial and natural light from the full width rooflights and winter garden illuminate the spaces but means that the quality of light can change.

The main circulation is via stairs and a plan set by the architects. A requirement of the client was that the spaces be flexible and adaptable to the varying needs of the exhibits.

Data

  • Begun: Jul 2007
  • Completed: Feb 2008
  • Floor area: 3,235m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £4.2M
  • Tender date: Apr 2007
  • Procurement: JCT 98
  • Address: Howick Place, London, SW1P 1BB, United Kingdom

Professional Team