Space of Waste

How About Studio ltd, London, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

howabout_zsl_hires_010 

David Parry, ZSL London Zoo & How About Studio     Download Original

  • howabout_zsl_hires_010    
  • eight-year-old_amira_mia_examines_the_space_of_waste_at_zsl_london_zoocdavid_parry_pawire_zsl_3_0    
  • howabout_zsl_hires_007_0    
  • howabout_zsl_hires_008    
  • howabout_zsl_hires_004_0    
  • howabout_zsl_hires_002_0    
  • howabout_zsl_hires_003    
  • howabout_zsl_hires_005_0    
  • howabout_zsl_hires_006_0    
  • zsls_fiona_llewellyn_places_last_bottle_on_space_of_waste_at_zsl_london_zoo_cdavid_parry_pawire_zsl_9_0    
  • children_from_netley_primary_school_and_centre_for_autism_meet_andy_the_llama_at_launch_cdavid_parry_pawire_zsl_2    
  • 190118_site_plan    
  • 190118_final_plan    
  • overview_0    
  • 190118_final_elevationbd    
  • 190118_final_elevationac    

The Space of Waste pavilion is a 16ft high structure was designed and built by Art & Architecture practice How About Studio for ZSL London Zoo in summer 2018.

Constructed from 15,000 plastic bottles (which is what the UK purchase every minute) it seeks to highlight issues surrounding plastic waste and pollution within its very form.

The physical forms of the structure are derived from combining traditional Indonesian Architecture with tidal topographies to draw attention to the Indo-Pacific regions marine environments which are suffering from plastic pollution.

The design uses discarded drinking bottles as its primary material. The durable threaded neck of each bottle was screwed onto a wire mesh and secured in place with its own bottle cap — allowing the form to be easily manipulated — before being transported to site as large panels. These bottle meshes are pulled into the desired form by a skeleton of aluminium poles which are connected to each other and a lightweight frame of aluminium trusses with a family of standard keyclamp and scaffold connections.

This design approach was developed to allow the fabrication to be completed in four weeks; with onsite installation taking just three days, without the need for machinery.

It was commissioned by ZSL London Zoo and located in its central green, where it housed an exhibition to educate young people about the impacts of our plastic use and importance of the #oneless campaign.

Data

  • Begun: May 2018
  • Completed: Oct 2018
  • Floor area: 44m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £24,000
  • Procurement: Design & Build
  • Address: ZSL London Zoo, Regent's Park, London, NW1 4RY, United Kingdom

Professional Team